Skip to main content
Bez kategorii

Witamina A – Jej niedobór, źródła pozyskiwania i wpływ na zdrowie

By 11 stycznia 202329 sierpnia, 2023No Comments

Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która jest naturalnie obecna w wielu produktach spożywczych. Jest ważna dla utrzymania prawidłowego wzroku i układu odpornościowego. Witamina A pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu serca, płuc , nerek i innych narządów.

Istnieją dwa różne rodzaje witaminy A. Pierwszy rodzaj, retinol, znajduje się w mięsie, drobiu, rybach i produktach mlecznych . Drugi typ, karotenoidy prowitaminowe, znajdują się w owocach, warzywach i innych produktach roślinnych. Najczęstszym rodzajem prowitaminy A w żywności i suplementach diety jest beta-karoten.

Korzyści zdrowotne spożywania produktów bogatych w witaminę A

Regularne spożywanie witaminy A, znanej z leczenia słabego wzroku, poprawia nasze widzenie i zmniejsza ryzyko jego utraty. Zapewnia naszym oczom także odpowiednią ochronę. 

Badania wykazały, że może pomóc poprawić wytrzymałość kości i zębów. Dzięki temu nie tylko wzmocnimy ich strukturę lecz także w przyszłości uchronimy się przed osteoporozą. 

Włączenie do diety pokarmów z dużą ilością witaminy A pomaga zapobiegać rozwojowi dystrofii mięśniowej. W ten sposób wspomaga wzrost mięśni i ich regenerację.

Niedobór witaminy A

Niedobór witaminy A może prowadzić do ślepoty, uszkodzeń siatkówki i owrzodzeń rogówki. Ponadto niskie spożycie tej witaminy może również doprowadzić do zwiększonego ryzyka infekcji wirusowych i chorób układu oddechowego. Co więcej, spożywanie nadmiaru witaminy A może również prowadzić do chorób wątroby, utraty apetytu i nudności.

Pokarmy bogate w witaminę A

1. Marchew

Witamina A w marchwi ma postać beta-karotenu, zdrowego przeciwutleniacza. Regularne spożywanie dużej ilości marchwi może znacznie poprawić wzrok. Wystarczy nawet 1 średniej wielkości marchewka by dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość Witaminy A. Innym źródłem beta-karotenu może być nasz suplement diety, który w swoim składzie zawiera właśnie ten przeciwutleniacz oraz inne warzywa i składniki odżywcze w sproszkowanej formie. Jest on idealny do przygotowania pełnowartościowego koktajlu. Więcej informacji na stronie produktu lub wystarczy kliknąć tutaj.

2. Bataty – słodkie ziemniaki

Oprócz niskiej zawartości kalorii i pysznego smaku słodkie ziemniaki są bogactwem składników odżywczych.  Są również jednymi z najlepszych źródeł witaminy A, dostarczając ponad 400% dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę. Warto zatem włączyć je do codziennej diety.

3. Mleko

Oprócz tego, że jest bogate w wapń, magnez i witaminę D, mleko zawiera również witaminę A. Jeśli jesteś zwolennikiem mleka nie pochodzącego od zwierząt możesz je zamienić np. na mleko migdałowe. Z kolei osobom chcącym zgubić dodatkowe kilogramy polecamy mleko o niskiej zawartości tłuszczu.

4. Owoce morza

Owoce morza, takie jak tuńczyk, ostryga, łosoś i makrela, są naprawdę dobrym źródłem witaminy A. 100 gramowa porcja tuńczyka może zapewnić 50% dziennego zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. Bogate w kwasy tłuszczowe omega 3 owoce morza mogą także poprawić zdrowie siatkówki i zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Warto jeść 2 porcje owoców morza tygodniowo.

5.Pomidory

Pomidory są coraz częściej stosowane przez nas w różnych potrawach i sałakach . Są również jednymi z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy i witamin. Średniej wielkości pomidor może stanowić 20% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę A. Oprócz tego są one również bogate w witaminę C i likopen.

6. Zielone warzywa liściaste

Jedzenie dużej ilości warzyw jest dla nas bardzo korzystne. Są niskokaloryczne, pełne składników odżywczych i stosunkowo łatwe do przygotowania. Zielone warzywa, takie jak sałata, szpinak i jarmuż, są doskonałymi źródłami witaminy A. Dostarczają również wiele składników odżywczych, takich jak potas, wapń, białko i mangan. Świetnym sposobem na wprowadzenie tych warzyw do naszej codziennej diety jest przygotowanie pysznego i pożywnego zielonego koktajlu, który nie tylko doda nam energii i dostarczy potrzebnych składników odżywczych, ale również pomoże nam oczyścić organizm z toksyn.

Więcej na temat zielonych koktajli tutaj.

7. Mango

Mango to uwielbiany przez nas pyszny owoc pełen składników odżywczych, który może stanowić zdrowy dodatek do zbilansowanej diety. Średniej wielkości mango stanowi około 73% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę A. To tylko jedna z korzyści spożywania mango spośród jego dużego zasobu właściwości.

Więcej ciekawych informacji na temat mango znajdziesz tutaj.

Podsumowanie

Regularne spożywanie powyższych produktów spożywczych może zwiększyć zawartość witaminy A w organizmie ale także niesie wiele właściwości zdrowotnych. Jak wspomniano wcześniej odpowiednia ilość tej witaminy może być kluczowa w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Warto zatem włączyć chociaż dwa z powyższych produktów by zadbać o swoje zdrowie.

Leave a Reply