Skip to main content

Właściwości koktajli z burakami

By 10 stycznia 2023No Comments


Nasze babcie na ogólne wzmocnienie, spadki odporności czy też “kiepskie wyniki krwi” przygotowywały z nich zakwas. Przy walce m.in. z anemią często na naszych stołach gości także surówka z gotowanych buraków. Dziś chętnie sięgamy natomiast po zdrowe i pyszne koktajle z burakami w roli głównej. Miksuj je w blenderze, na surowo, zarówno z innymi warzywami, jak i z różnymi owocami. Ich prozdrowotne właściwości warto zestawić z cennymi dla zdrowia imbirem i cytryną, bogatym w kwas foliowy szpinakiem czy też bananami będącymi źródłem potasu oraz tryptofanu.

W profilaktyce anemii i niedokrwistości

W koktajlu z buraków szukamy często przede wszystkim dobrze przyswajalnego żelaza. Naturalnie zawierają one ten pierwiastek, jednak dla naszego organizmu istotniejsze jest to, że wykazują właściwości krwiotwórcze. Mogą one pomóc zwiększyć tym samym poziom hemoglobiny we krwi. Jeśli chcesz zwiększyć ich ilość w swojej diecie ze względu na profilaktykę lub jako wsparcie leczenia anemii bądź niedokrwistości, powinieneś docenić je również jako źródło przeciwutleniaczy oraz witamin z grupy B.

Aby zwiększyć przyswajalność zawartego w nich żelaza, pamiętaj o witaminie C. Do kolejnego koktajlu z buraków dodaj zatem np. cytrynę lub inne lubiane przez Ciebie cytrusy. Jeśli wolisz warzywne kompozycje smakowe – dodaj natkę pietruszki.

Co jeszcze da Ci picie koktajli z buraków?

Dzięki zawartości przeciwutleniaczy do ich właściwości prozdrowotnych zalicza się także zwalczanie wolnych rodników. W połączeniu z dużą ilością witamin oraz innych mikroelementów sprawdzają się w profilaktyce oraz jako element diety osób chorujących na nowotwory.

Ich właściwości krwiotwórcze mogą pomóc wzmocnić organizm po wyczerpującej chemioterapii, ale i będą miały swój udział w zapobieganiu chorobom serca.

Ponieważ zawierają błonnik i mają tylko jakieś 38 kcal na 100g docenią je osoby odchudzające się. Poza tym koktajle z nimi mogą pić osoby z takimi problemami jak zgaga czy nadkwasota.

To naturalne wsparcie całego organizmu! Spożywane z głową jako dodatek do dobrze zbilansowanej diety mogą przynieść szereg korzyści dla naszego zdrowia.

Leave a Reply