Koszyk

Zamknij

No products in the cart.

17 czerwca, 2020
Autor:

Soja to gatunek roślin strączkowych, który stał się jednym z najczęściej spożywanych produktów spożywczych na świecie ze względu na wiele korzyści zdrowotnych. Pochodzi z Azji Wschodniej i jest również powszechnie uprawiana w Indiach. Ludzie, którzy przestrzegają ścisłej diety wegetariańskiej, często używają soi zamiast mięsa ze względu na wysoką zawartość białka. Soja jest również bogata w tłuszcze nasycone, błonnik, przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe Omega-3 i fitoestrogeny. W ostatnim czasie soja zyskała na popularności dzięki robionych z niej innych produktów, takich jak tofu czy mleko sojowe. Ta różnorodność produktów sojowych stworzyła zupełnie nowy, ogromny zasób pokarmów skierowanych głównie dla wegetarianów, ale nie tylko. Wykazano również, że żywność zawierająca soję ma szereg korzyści zdrowotnych. Według ekspertów włączenie soi do codziennej diety może pomóc utrzymać zdrowe ciało, a także ogólne samopoczucie.

Wartość odżywcza soi

Soja składa się z białka, a także zawiera duże ilości zdrowych tłuszczów i węglowodanów. 100 gramów gotowanej soi zawiera:

Wartości odżywcze:

Kalorie – 173
Błonnik – 6 gramów
Węglowodany – 9,9 gramów
Białko – 16,6 gramów
Tłuszcz – 9 gramów

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania soi

1. Pomaga łagodzić zaburzenia snu

Jedną z głównych zalet soi jest to, że pomaga ona złagodzić objawy zaburzeń snu i pomaga przy bezsenności. Zawarty w niej magnez poprawia jakość i długość naszego snu oraz znacząco nas uspokaja. Zatem warto ją wprowadzić do codziennej diety. Być może okaże się ona lepszym i bardziej naturalnym rozwiązaniem niż leki nasenne.

2. Może pomóc w leczeniu cukrzycy

Jedzenie soi to skuteczny sposób na kontrolowanie naszej cukrzycy i zapobieganiu jej. Według badań soja ma zdolność zwiększania receptorów insulinowych w organizmie. W rezultacie może przede wszystkim zapobiegać wystąpieniu cukrzycy lub skutecznie pozwalać kontrolować chorobę. Co więcej, zawartość węglowodanów w soi jest niewiarygodnie niska, co czyni ją doskonałym pożywieniem dla cukrzyków. Jedzenie jej pozwoli utrzymać poziom cukru we krwi pod kontrolą i nie wzrośnie dzięki występowaniu izoflawonów sojowych. Chociaż mechanizm jego działania jest nadal nieznany, naukowcy twierdzą, że pomagają one poprawić wrażliwość na insulinę, umożliwiając komórkom wchłanianie większej ilości glukozy.

3. Poprawia krążenie krwi

Według badań żelazo i miedź są dwoma niezbędnymi minerałami występującymi w soi. Oba te składniki są niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Według ekspertów ds. Zdrowia, przy odpowiedniej ilości czerwonych krwinek w organizmie, układy narządów, w tym kończyny ciała, mogą uzyskać odpowiedni przepływ tlenu i krwi, których potrzebują do wydajnego funkcjonowania. Wraz ze wzrostem czerwonych krwinek twoje ciało doświadcza zmaksymalizowanej aktywności metabolicznej.

4. Jest zalecana dla kobiet w ciąży

Soja jest bogata w kwas foliowy i kompleks witaminy B, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży. Powinny one spożywać organiczne produkty na bazie soi, ponieważ kwas foliowy pomaga w zapobieganiu wadom cewy nerwowej u niemowląt, dzięki czemu są one w pełni zdrowe. Wady wrodzone są normalne, jeśli przyszła mama nie dba o swoją dietę. Dlatego ważne jest, aby skonsultować się ze swoim ginekologiem i spisać listę rzeczy, które powinno się jeść podczas ciąży. Prawidłowe odżywianie jest ważne nie tylko dla niemowlęcia, ale także dla matki.

5. Utrzymuje zdrowe i mocne kości

Soja ma wysoką zawartość minerałów i witamin w tym wysoki poziom cynku, selenu, miedzi, magnezu i wapnia pomagające utrzymać mocne i zdrowe kości. Wszystkie te elementy w soi mogą zapobiegać osteoporozie, umożliwiając wzrost nowych kości, wzmacniając istniejące, i przyspieszając proces ich gojenia. Lekarze i eksperci ds. Zdrowia uważają, że jedzenie soi może być długoterminowym rozwiązaniem w leczeniu osteoporozy, będącej częstym schorzeniem osób starszych.

6. Wspomaga trawienie

Błonnik pokarmowy obecny w soi jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu i odgrywa istotną rolę w działaniu układu trawiennego. Błonnik pomaga w wypróżnianiu przez co szybciej i łatwiej oczyszczane są jelita. Pomaga także stymulować ruchy perystaltyczne w ciele, czyli skurcze mięśni w układzie trawiennym. Osobom cierpiącym na zaparcia zaleca się spożywanie bogatej w błonnik żywności, ponieważ pomaga w prawidłowym wypróżnieniu i utrzymuje prawidłowo działające jelita. Soja to bogaty w błonnik produkt, który zawiera również oligosacharydy i węglowodany, o których wiadomo, że stymulują wzrost zdrowych bakterii jelitowych, działając jako prebiotyk.

7.Wspiera pracę serca

Soja jest dobrym źródłem zdrowych nienasyconych, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu w organizmie. Ludzie cierpiący na wysoki poziom cholesterolu LDL są podatni na choroby wieńcowe i miażdżycę. Warunki te mogą prowadzić do udaru mózgu lub zawału serca. Według ekspertów istnieją pewne kwasy tłuszczowe niezbędne dla utrzymania zdrowego układu sercowo-naczyniowego. Dwa z nich znajdują się w soi i zwane są kwasem linolenowym i kwasem linolowym, popularnie zwanych kwasami tłuszczowymi omega-3. Kwasy tłuszczowe omega-3 wzmacniają działanie przeciwzapalne i odgrywają kluczową rolę w pracy mózgu i oczu. 

Spożywanie soi a utrata wagi...

Jak już wcześniej wspomniano soja ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który wspiera pracę naszego układu pokarmowego. Dzięki niemu nie tylko regularnie oczyszczamy nasze jelita ale również wpieramy ich kondycję i zdrowie. Dodatkowo czujemy się przez długi czas napełnieni i nie podjadamy między posiłkami, dzięki czemu nie dostarczamy organizmowi dodatkowych kalorii. Oprócz błonnika soja zawiera w sobie białko będące głównym budulcem mięśni. Warto pamiętać, aby dostarczać organizmowi codziennie około 1g białka na kilogram masy ciała. Jest to istotne w szczególności w przypadku osób trenujących na siłowni, którzy starają się zbudować masę mięśniową. Zatem spożywanie soi może skutecznie przyczynić się do zgubienia zbędnych kilogramów. 

Jeśli zainteresował się temat soi to mamy dla Ciebie świetny artykuł, w którym poznasz pyszne przepisy na koktajle sojowe. Wystarczy kliknąć tutaj. Poniżej przedstawimy ci jeden z nich.

PORANNA BOMBA ENERGII

Składniki:
– 1/2 szklanki mleka sojowego
– 1/3 szklanki płatków owsianych (ok 40g)
– 1/2 banana
– 1/2 szklanki serka wiejskiego
– 2 łyżki masła orzechowego
– 1 łyżeczka miodu

Zblenduj wszystkie składniki w mikserze do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (około 5 minut) i ciesz się wspaniałym smakiem sojowego koktajlu! Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu do ich wykonania, to polecamy nasz bezprzewodowy blender BlendyGo, który przygotuje Twój ulubiony przepis w kilka chwil. Możesz go także zabrać do szkoły bądź pracy. Po więcej informacji zapraszamy na stronę produktu lub wystarczy kliknąć tutaj.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

seven − 6 =

Back to Top

Zestaw: Blender + Suplement Zielony Koktajl

zielony koktajl superfood blendygo

Wybierz kolor blendera:

Zestaw: Blender + Ebook 50 Przepisów

blendygo ebook 50 przepisów

Wybierz kolor blendera:

Zestaw: Blender + Suplement + oba ebooki

Wybierz kolor blendera: