Ta żywa żółto-pomarańczowa przyprawa, spokrewniona z imbirem, jest często spotykana w kuchni indyjskiej, południowo-wschodniej Azji i Bliskim Wschodzie. Od wieków jest również stosowana jako lek w celu leczenia takich schorzeń jak np. problemy z oddychaniem. Ostatnio kurkuma jest stosowana jako ,,super żywność”, która może zwalczać raka, łagodzić depresję i wiele innych dolegliwości. Dowiedz się, jakie korzyści zdrowotne może przynieść Ci spożywanie kurkumy.
Podstawowym aktywnym składnikiem kurkumy – i tym, który nadaje przyprawie charakterystyczny żółty kolor – jest kurkumina. Kurkuminę uznaje się za związek odpowiedzialny za większość potencjalnych korzyści zdrowotnych kurkumy. Kurkumina jest naturalnym przeciwutleniaczem, który ma właściwości przeciwzapalne, a także możliwe korzyści związane ze spowolnieniem procesu starzenia się oraz zapobieganiem chorobie Alzheimera i potencjalnie depresji.
Właściwości zdrowotne spożywania kurkumy
1. Jest środkiem przeciwzapalnym
Jedną z głównych właściwości zdrowotnych kurkumy jest leczenie stanów zapalnych. To właśnie kurkumina, czyli naturalny przeciwutleniacz znajdujący się kurkumie odpowiada za te korzyści zdrowotne. W odpowiedniej dawce, kurkumina może być bardziej skutecznym lekiem przeciwzapalnym niż zwykłe środki przeciwzapalne kupione w aptece.
2. Leczy depresję
Kilka związków zawartych w kurkumie może wspomagać twoje zdrowie. Najbardziej znanym z nich jest kurkumina. Naukowcy dostrzegają potencjał kurkuminy jako leku łagodzącego depresję i wspomagającego działanie antydepresantów. Ale nadal prowadzone są badania na ten temat.
3. Jest dobra dla cukrzyków
Ponieważ kurkumina może pomóc w walce ze stanami zapalnymi i utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi, mogłaby być użytecznym narzędziem do zapobiegania lub leczenia cukrzycy typu 2. Jedno z badań przeprowadzone na 240 dorosłych chorych na cukrzycę wykazało, że przyjmowanie suplementu kurkuminy w ciągu 9 miesięcy obniżyło ich szanse na rozwój cukrzycy.
4. Łagodzi napięcie przedmiesiączkowe
Niedawne badania, które przeprowadzono u kobiet przez trzy cykle menstruacyjne z rzędu, wykazały, że suplementy z kurkuminy pomogły złagodzić objawy ZNP.
5. Łagodzi bóle głowy
Ponieważ imbir jest znany jako naturalny środek przeciwbólowy, nie dziwi fakt, że kurkuma jest również zalecana na bóle głowy – zwłaszcza w przypadku migreny.
6. Chroni twoje ciało przed wolnymi rodnikami
Przeciwutleniacze pomagają chronić twoje ciało przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki, a także przed zanieczyszczeniami środowiska, takimi jak dym papierosowy i chemikalia przemysłowe. Zbyt duże narażenie na wolne rodniki może prowadzić do wielu powszechnych chorób i schorzeń, w tym raka, zapalenia stawów, chorób serca i choroby Alzheimera. Dlatego przyprawy bogate w przeciwutleniacze, takie jak kurkuma, mogą odgrywać ważną rolę w ochronie przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Przepis na owocowy koktajl z kurkumą
Składniki:
– 1 szklanka mrożonego mango,
– ½ szklanki mleka kokosowego w puszce,
– ¼ szklanki wody,
– ½ łyżeczki imbiru,
– ½ łyżeczki kurkumy,
– garść lodu i miodu do smaku (opcjonalnie).
Pomocnik do przygotowywania koktajli
Jeśli chcesz na stałe wprowadzić do swojej diety koktajle owocowe to potrzebujesz do tego dobrego blendera. Idealnym rozwiązaniem w kwestii wygody jest używanie blendera BlendyGo – przenośnej butelki o dużej mocy, którą możesz naładować i zabrać ze sobą np. do pracy czy szkoły. Bateria starcza na wykonanie aż 20 koktajli.