Skip to main content

Właściwości żółtych i pomarańczowych koktajli

By 27 sierpnia 2022No Comments

Bez wątpienia oba te kolory są niezwykle energetyzujące. Poza tym zarówno żółte, jak i pomarańczowe koktajle wyglądają bardzo apetycznie i są obietnicą pysznej i jednocześnie zdrowej przekąski. Dlaczego warto uwzględnić je w swojej diecie? Jakie witaminy i mikroelementy zawierają napoje ze zmiksowanych ze sobą w blenderze owocach i warzywach w tych kolorach?

Zalety picia żółtych i pomarańczowych koktajli

Owoce i warzywa, których skórka lub miąższ jest w odcieniach jednego z tych dwóch kolorów, zawdzięczają swoją barwę w dużej mierze karotenoidom. Są to antyoksydanty, które mogą wpływać na naszą odporność czy wzrok, a także przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zachorowania np. na różne choroby serca. Do związków tych zalicza się m.in. beta-karoten, który nasza wątroba przekształca w witaminę A niezbędną do utrzymania prawidłowego stanu skóry, włosów oraz paznokci. Poza tym w wielu z nich znajdziemy witaminę C oraz potas, którego brak może wywoływać zmęczenie i problemy z koncentracją, a nawet problemy z sercem lub ciśnieniem tętniczym.

Picie żółtych i pomarańczowych koktajli mogą rozważyć osoby chcące zadbać o zdrowy wygląd swojej skóry, włosów i paznokci, a także odczuwające wzmożone zmęczenie lub narażone na długotrwały stres. Oczywiście będą one również doskonałym sposobem na urozmaicenie diety i dostarczanie cennych dla naszego organizmu składników także wtedy, gdy nie obserwujemy u siebie żadnych problemów zdrowotnych.

Żółte i pomarańczowe koktajle – co warto blendować?

W sklepach lub we własnym ogrodzie znaleźć możemy wiele niezwykle smacznych i zdrowych owoców i warzyw, które zachwycają różnymi odcieniami obu tych barw. Do żółtych owoców i warzyw, które świetnie sprawdzają się w koktajlach zaliczamy m.in.:

  • cytryny,
  • grapefruity,
  • pomelo,
  • gruszki,
  • banany,
  • melony,
  • ananasy,
  • pigwy,
  • papryki,
  • pomidory.

Jeśli chcemy uzyskać natomiast napój o pomarańczowym kolorze, możemy sięgnąć np. po:

  • pomarańcze,
  • mandarynki,
  • morele,
  • nektarynki,
  • papaję,
  • mango,
  • bataty,
  • marchewki,
  • dynię,
  • paprykę.

Leave a Reply