Skip to main content
Bez kategorii

Właściwości Zdrowotne Witaminy C – Na co pomaga? Najlepsze źródła!

By 5 grudnia 202229 sierpnia, 2023No Comments

Wpływ witaminy C na nasze zdrowie

Witamina C jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Utrzymuje układ odpornościowy w prawidłowej kondycji, chroniąc go przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki, które mogą zapobiegać powstawaniu niektórych nowotworów.

Witamina C jest niezbędna dla naszego organizmu. Pomaga chronić nas przed chorobami serca, wspomaga wchłanianie żelaza i poprawia naszą odporność. Jest niezbędna także do produkcji kolagenu, L-karnityny oraz niektórych neuroprzekaźników. Witamina C jest integralną częścią procesu gojenia się ran.

Czy wiesz, że…

Inna nazwa witaminy C to kwas askorbinowy. Witamina C jest witaminą rozpuszczalną w wodzie (łatwo rozpuszczalną przez wodę), która nie jest syntetyzowana przez organizm ludzki. Musi być stale uzupełniana poprzez zdrową dietę lub za pomocą suplementów. Dowiedzmy się więc w jaki sposób można uzyskać wystarczającą ilość witaminy C.

Najlepsze źródło witaminy C: żywność czy suplementy?

Badania pokazują, że przyjmowanie suplementu witaminy C nie jest tak skuteczne jak otrzymywanie jej poprzez spożywanie produktów bogatych w witaminę C takich jak owoce czy warzywa. Często możesz się też spotkać z tym, że zobaczysz witaminę C na etykietach płatków śniadaniowych, chleba i innych produktów na bazie zbóż.

Typowa dawka witaminy C przypadająca na osobę dorosłą wynosi 60 mg na dobę. Zalecane ilości różnią się w zależności od płci i wieku, więc możesz potrzebować więcej lub mniej niż 60 mg. Ustalone dawki odpowiadają korzystnym ilościom potrzebnym do utrzymania zdrowego układu odpornościowego oraz do ochrony przed chorobami i/lub niedoborem witaminy C.

Poważny niedobór witaminy C może prowadzić do szkorbutu. Przedawkowanie witaminy C jest bardzo rzadkie, ponieważ jest ona regularnie wydalana z moczem. Ponieważ nie przechowuje się jej zbyt długo w organizmie, ważne jest, aby spożywać pokarm z witaminą C podczas każdego posiłku lub kilka razy dziennie.

Kostki witaminowe z Witaminą C

Składniki zawarte w tych pysznych kostkach z witaminą C i ich wartości odżywcze:

Pomarańcza, 1 średnia pomarańcza (140g), 82.8 mg 138% dziennej dawki
Papaja, 1 filiżanka (140g) – 86,5mg – 144% dziennej dawki
Ananas , 1 filiżanka (165g) – 27,9mg – 46% dziennej dawki
Mango, 1 filiżanka (165g) – 45,7mg, 76% dziennej dawki

INNE OWOCE I WARZYWA SĄ RÓWNIEŻ BOGATE W WITAMINĘ C:
-Słodka papryka zawiera jedne z najwyższych ilości witaminy C, 1/2 filiżanki pokrojonej w kostkę papryki zawiera 95mg witaminy C, co stanowi 158% zalecanej dziennej wartości.
-Owoc Kiwi
-Inne owoce cytrusowe – cytryna, limonka, grejpfrut, mandarynka, itp.
-Truskawki i inne jagody
-Kiełki
-Pomidory
-Brokuł
-Czarna porzeczka

Jak zrobić kostki witaminowe z witaminą C?

Kostka witaminowa to skoncentrowana mieszanka owoców, warzyw, zieleni liściastej, płynów i/lub innych składników (w zależności od przepisu), które lubimy dodawać do naszych koktajli, aby dodatkowo zwiększyć ilość składników odżywczych.

Kostki z witaminą C są doskonałe by dodawać je do codziennych koktajli lub gdy czujesz zbliżające się przeziębienie. Cztery kostki to mniej więcej 1/2 filiżanki owoców.

Robienie kostek jest bardzo proste. Wystarczy zblendować wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji a następnie przelać powstałą mieszankę do foremki do robienia lodu i zamrozić. Pozwól im zamrozić się do momentu, aż stwardnieją, a następnie przechowuj je w zamrażarce, aby mieć je pod ręką, gdy potrzebna jest dodatkowa dawka witamin wzmacniających odporność.

Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu by przygotować tego typu kostki witaminowe polecamy nasz bezprzewodowy blender BlendyGo, dzięki któremu przygotujecie je w kilka chwil w dowolnym miejscu i czasie. Może on służyć również do przygotowywania normalnych koktajli czy dań dla dzieci.

Składniki:
2 duże pomarańcze, obrane i obcięte na pół
1 filiżanka papai, w kostkach lub w plasterkach
1 filiżanka kostek ananasa
1 mango, obrane, pokrojone w kostkę lub w plasterki

Przygotowanie:
Jak już wcześniej wspomniano wszystkie składniki należy ze sobą zblendować do powstania gładkiej konsystencji. Można dodać odrobinę wody lub soku pomarańczowego (najlepiej naturalnego) jeśli mieszanka będzie zbyt gęsta. Następnie należy przelać całą zawartość do foremki na kostki lodu i zamrozić. Kostki te można trzymać w zamrażarce przez kilka tygodni.

Sposób użycia: Dodaj 4 kostki witaminowe do swojego ulubionego koktajlu, aby zastąpić 1/2 filiżanki owoców. Możesz dodać więcej lub mniej kostek w zależności od preferencji. Wystarczy na około 8 koktajli.

Leave a Reply