Miksując ze sobą odpowiednie składniki, możesz wzmocnić swój organizm i wesprzeć go szczególnie okresie jesienno-zimowym. Koktajle odpornościowe jako stały element Twojego menu to doskonały początek dla zdrowej diety, która wraz z odpowiednią dawką snu i ruchu, da Ci siłę do walki z wirusami i bakteriami.
Naturalne źródło witaminy C
Zamiast kupować ją w tabletkach, blenduj warzywa i owoce, które zawierają tę cenną dla zdrowia witaminę. Koktajle odpornościowe uzupełnione o sok z cytrusów będą naturalną i jednocześnie bardzo smaczną alternatywą dla medykamentów. Witaminę C znajdziesz ponadto w takich owocach jak kiwi czy papaja, a także w szpinaku i innych zielonych warzywach liściastych.
Pamiętaj też, że witamina C nie tylko stymuluje produkcję białych krwinek odpowiadających za walkę z infekcjami. Poprawia ona również wchłanianie takich składników jak np. żelazo niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, co jest niezwykle istotne w sezonie chorobowym.
Wzmacniające przyprawy i dodatki
Kto z nas choć raz w życiu nie pił przy pierwszych oznakach przeziębienia herbaty z miodem i imbirem?! Oba te składniki z powodzeniem możesz dodać do swojego warzywno-owocowego koktajlu odpornościowego. Doskonale będą komponować się np. z bananem, jarmużem oraz ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i pomarańczy.
Do wielu warzywno-owocowych koktajli odpornościowych dodać możesz także czosnek, równie znany wśród domowych środków na przeziębienie jak miód i imbir. Poza tym smak i działanie napoju wzmocni również kurkuma, która wykazuje właściwości przeciwzapalne. Aby łatwo wykonywać swoje koktajle, możesz użyć naszego bezprzewodowego blendera BlendyGo.