Skip to main content
Bez kategorii

Koktajl, smoothie a może shake? W czym tkwi różnica?

By 17 czerwca 202329 sierpnia, 2023No Comments

Bez wątpienia są prawdziwą bombą witaminową, która jednocześnie gasi pragnienie i z powodzeniem może pojawić się w naszej diecie jako zdrowa, niskokaloryczna przekąska między posiłkami. To także świetny sposób na przemycenie niekoniecznie lubianych przez nas warzyw i owoców. Mowa tu oczywiście o koktajlach, smoothie oraz shake’ach.

Zanim zaczniemy miksować składniki w blenderze, warto jednak sprawdzić, czym tak naprawdę różnią się między sobą te trzy napoje. Jak to często bywa, diabeł tkwi w szczegółach.

Koktajl

Podstawą w tym przypadku jest mleko oraz zblendowane owoce lub warzywa. Wiele przepisów na koktajle to również ciekawe połączenie krowiego mleka zarówno z owocami, jak i warzywami. Doskonałą parą jest m.in. banan i szpinak.

Co istotne, bazą nie musi być koniecznie mleko. Możemy wykorzystać jogurt naturalny lub dowolne mleko roślinne. Weganie oraz osoby z nietolerancją laktozy mogą śmiało wykorzystać mleko sojowe, migdałowe czy też owsiane. Poza tym koktajl możemy wzbogacić o takie dodatki jak np. siemię lniane lub nasiona chia.

Smoothie

W przeciwieństwie do koktajli jest to napój bezmleczny. W smoothie do zblendowanych owoców i warzyw możemy dodać skruszony lód. Możemy też pozostać przy samym miksie owoców i warzyw, lecz w tym przypadku trzeba tak dobrać składniki, by smoothie nie wyszło zbyt gęste. To jego konstystencja odgrywa najistotniejszą rolę. Powinno być aksamitnie gładkie.

Miód, przyprawy takie jak kurkuma czy też imbir świetnie urozmaicą smak owocowo-warzywnych napojów i wzbogacą je o kolejne witaminy i mikroelementy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do smoothie dodać też ulubione nasiona lub spirulinę w proszku.

Shake

Idealny na upalne dni. Dlaczego? Ponieważ podstawą dobrego shake’a są lody! Weganie z pewnością docenią fakt, że do przygotowania tego typu napoju możemy wykorzystać nie tylko mleczne lody, lecz także dowolny sorbet. W shake’u możemy zmiksować je z truskawkami, bananami, mango czy też innymi owocami, na które mamy akurat ochotę. Z dobrym blenderem w kilka chwil otrzymamy pyszny, zimny deser!

Leave a Reply