Skip to main content
Bez kategorii

Właściwości czerwonych koktajli

By 21 czerwca 2024No Comments

Ich atutem nie jest oczywiście wyłącznie niezwykle apetyczny kolor i wyborny smak. Prozdrowotne właściwości czerwonych koktajli sprawiają, że naprawdę warto włączyć je do swojej diety. Nie można przy tym pominąć faktu, że barwa ta uznawana jest za kolor pobudzający apetyt i wyostrzający jednocześnie zmysły. Dzięki temu to, co jemy lub pijemy, smakuje nam jeszcze lepiej.

Czerwone koktajle – co warto miksować w blenderze?

Owoce i warzywa o tej ognistej barwie zawdzięczają ją w dużej mierze likopenowi – antyoksydantowi, który neutralizuje powstawanie wolnych rodników. Czerwone koktajle będą więc bardzo dobrym źródłem tego, a także innych przeciwutleniaczy z grupy antocyjanów. Ponieważ w blenderze miksujemy surowe warzywa i owoce, będą one zawierać ich zdecydowanie więcej, niż gdybyśmy poddali je obróbce termicznej. Co więc warto zmiksować w blenderze, chcąc przygotować zdrowy i przy tym apetycznie wyglądający i naprawdę smaczny czerwony koktajl?

Warzywa:

  • pomidory,
  • buraki,
  • papryka,

Owoce:

  • truskawki,
  • maliny,
  • arbuz,
  • granat,
  • grapefruit,
  • żurawina,
  • wiśnie,
  • czereśnie,
  • porzeczki.

Jakie jeszcze właściwości przypisuje się czerwonym koktajlom poza zwalczaniem wolnych rodników?

Jeżeli bazą naszego napoju będzie któreś z wyżej wymienionych warzyw, dostarczymy naszemu organizmowi witaminy – B6, C, A oraz K, a także takie składniki odżywcze, jak błonnik, potas czy też kwas foliowy. Owoce to natomiast przede wszystkim źródło witaminy C, która zaliczana jest nie tylko do antyoksydantów przeciwdziałających m.in. starzeniu się skóry, lecz także do mikroelementów poprawiających przyswajanie żelaza.

Warto mieć przy tym na uwadze, że zawarty w nich likopen oraz antocyjany mogą mieć pozytywny wpływ na pracę serca oraz całego układu krwionośnego. Są one również wskazane w diecie osób zmagających się z problemami z ciśnieniem czy też nadmiarem “złego” cholesterolu.

Mnogość owoców oraz warzyw w tym kolorze, a także zawarte w nich witaminy i inne mikroelementy sprawiają, że z ich pomocą z łatwością urozmaicimy swoją dietę, ciesząc się jednocześnie doskonałym smakiem przygotowanych w blenderze napojów.

Leave a Reply