Szpinak to zielone, liściaste warzywo, które może znacznie wpłynąć na zmniejszenie stresu oksydacyjnego. W Indiach znany jest jako ,,palak” i może również zwalczać wzrost raka, regulować ciśnienie krwi i utrzymywać zdrowy wzrok. Jest to warzywo, które sprzyja zdrowiu, ponieważ jest bogate w przeciwutleniacze i minerały. Początkowo uprawiany w Persji, jest teraz chętnie hodowany w prawie każdej części świata, szczególnie w Stanach Zjednoczonych i Chinach.
Korzyści z dodania szpinaku do codziennej diety
Co ciekawe, na każde 100 gramów szpinaku przypada 91,4% wody, 2,9% białka, 3,6% węglowodanów i tylko 23 kalorie. Ponadto jego świeża wersja jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, witaminy A, witaminy C, witaminy K1, beta-karotenu, kwasu foliowego lub witaminy B6 oraz wapnia. Oprócz tego zawiera kilka innych witamin i minerałów, takich jak potas, witamina B9 i witamina E. Jest również dobrym źródłem znaczących związków roślinnych, takich jak kwercetyna, kemferol, azotany, luteina i zeaksantyna. Przeciwutleniacze obecne w liściach tego warzywa pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie tym samym chroniąc nas przed przewlekłymi chorobami i przedwczesnemu starzeniu się. Będąc nierozpuszczalnym włóknem, pomaga również w prawidłowym i lepszym trawieniu.
Wartość odżywcza szpinaku na 100g produktu:
Kalorie: 23
Woda: 91%
Białko: 2,9 grama
Węglowodany: 3,6 grama
Cukier: 0,4 grama
Błonnik: 2,2 grama
Tłuszcz: 0,4 grama
Surowy czy gotowany szpinak – co jest lepsze?
Jeśli zostanie ugotowany we właściwy sposób, można z niego uzyskać wiele korzyści zdrowotnych. Surowy szpinak zawiera kwas szczawiowy, który może zakłócać wchłanianie określonych składników odżywczych, takich jak żelazo i wapń. Dlatego długotrwałe spożywanie żywności bogatej w ten związek organiczny może prowadzić do niedoborów substancji odżywczych w naszym organizmie. Jednak gdy ogrzewa się to warzywo, kwas szczawiowy ulega rozkładowi. Dlatego nie ma żadnej utraty składników odżywczych w smażonym lub gotowanym szpinaku. Chociaż nie oznacza to, że warzywo w surowej postaci jest całkowicie szkodliwe, rozważmy zalety obu tych postaci.
Zalety surowego szpinaku
Surowy szpinak zawiera wiele niezbędnych składników odżywczych. Spożywając go na surowo, można uzyskać więcej kwasu foliowego, ryboflawiny, niacyny, witaminy C i potasu. Jeśli chcesz przyswajać te składniki odżywcze, możesz w pewnym stopniu spożywać to warzywo w postaci surowej jednak powinno się to robić w umiarkowanych ilościach.
Zalety gotowanego szpinaku
Gotowana wersja tych warzyw jest zdecydowanie lepsza, ponieważ kwas szczawiowy odparowuje podczas ogrzewania. Ponadto podczas spożywania gotowanego szpinaku można przyswoić większą ilość białka, cynku, tiaminy, żelaza, witamin A i E, wapnia, beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny.
Witaminy i minerały
Witaminy i minerały
Szpinak jest doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, w tym:
Witamina A – Szpinak jest bogaty w karotenoidy, które organizm może przekształcić się w witaminę A
Witamina C – Witamina ta jest silnym przeciwutleniaczem, który pozytywnie wpływa na zdrowie naszej skóry i funkcje odpornościowe.
Witamina K1 – Ta witamina jest niezbędna do krzepnięcia krwi. Warto zauważyć, że jeden liść szpinaku zawiera ponad połowę dziennego zapotrzebowania.
Kwas foliowy – Związek ten, znany również jako folian lub witamina B9. Jest niezbędny dla kobiet w ciąży i kluczowy do prawidłowego funkcjonowania komórek i wzrostu tkanek.
Żelazo – Szpinak jest doskonałym źródłem tego niezbędnego minerału. Żelazo pomaga w tworzeniu hemoglobiny, która przenosi tlen do tkanek organizmu.
Wapń – Ten minerał jest niezbędny dla zdrowia kości i zębów. Ponadto kontroluje proces krzepnięcia krwi i bierze udział w regulacji hormonalnej.
Szpinak zawiera również kilka innych witamin i minerałów, w tym potas, magnez oraz witaminy B6, B9 i E.
Przepisy z wykorzystaniem szpinaku
Tropikalna zieleń
Składniki:
-1/2 szklanki soku z marakuji (lub inny sok
tropikalny)
-1 garść szpinaku
-1 filiżanka mango w kostce
-1 łyżeczka nasion chia
-2 łyżki jogurtu naturalnego
Zielone przebudzenie
Składniki:
-1/2 szklanki soku pomarańczowego
-1 garść szpinaku
-1/2 szklanki mango w kostce (można
mrożone, wtedy dodatkowo rozdrobnij)
-1/2 szklanki jogurtu greckiego
Suplementacja
Na pewno każdy z nas spotkał się chociaż raz ze szpinakiem, czy to w formie surowej czy gotowanej. Niestety nie każdy lubi jego smak bądź strukturę. Jeśli natomiast interesuje was jego spożywanie i przyswajanie wszystkich jego witamin i minerałów mamy coś co może was zainteresować. Nasz suplement dzięki bogatej gamie składników w tym także sproszkowanej formie szpinaku dostarcza masę różnych składników odżywczych. Można dzięki niemu przygotować pyszny napój lub dodać go do ulubionego koktajlu, by otrzymać dosłowną bombę witaminową! Po więcej informacji zapraszamy tutaj.