Skip to main content
Bez kategorii

Spirulina – Fakty żywieniowe – Korzyści zdrowotne – Rodzaje

By 30 kwietnia 202329 sierpnia, 2023No Comments

W ostatnich latach gwałtownie wrosła produkcja rozmaitych suplementów. Obecnie istnieje ich ogromna gama i są one łatwo dostępne dla każdego. Jednak wraz ze znacznym wzrostem ich produkcji czasami ciężko nam odróżnić, które są dla nas dobre a które nie i czy będą miały takie działanie jakiego oczekujemy. Spirulina jest powszechnie stosowanym suplementem, który zdaniem wielu może mieć znaczący i pozytywny wpływ na zdrowie. Postaramy się przybliżyć ten temat i przedstawić kilka ciekawych informacji na jej temat.

Co to jest Spirulina?

Spirulina to sinice zwane również jako “niebiesko-zielone glony”, których spożycie jest bezpieczne dla ludzi. Jest spożywana w w formie proszku, który można dodawać do koktajli, jednak powszechnie przyjmuje się ją w formie tabletek. Spirulina zwykle rośnie w jeziorach i może nawet rozwijać się w warunkach, które byłyby zbyt ekstremalne dla innych organizmów. Jeśli chodzi o jej produkcję, spirulina jest zbierana, liofilizowana, a następnie sprzedawana w formie proszku, dodawana do określonych napojów i artykułów spożywczych lub stosowana jako suplement. Uważa się, że spirulina była stosowana jako źródło pożywienia już w XVI wieku i niosła ze sobą wiele korzyści zdrowotnych między innymi zmniejszenie stanu zapalnego, obniżenie poziomu cholesterolu, obniżenie ciśnienia krwi i wzmocnienie funkcji odpornościowych.

Spirulina zawiera szeroką gamę przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Jedna łyżeczka (7 gramów) zawiera następujące składniki odżywcze:

Wartość odżywcza:

Kalorie – 20

Białko – 4,02 grama

Węglowodany – 1,7 grama

Tłuszcz – 0,54 grama

Błonnik – 0,3 grama

Jak stwierdzono spirulina ma wysoką zawartość białka. O wiele większą niż większość warzyw. Białko jest kluczowym składnikiem odżywczym w procesie regeneracji i wzrostu. Dlatego też dla tych, którzy z trudem spożywają wystarczającą ilość białka każdego dnia, przyjmowanie spiruliny lub dodawanie jej do żywności i napojów może być szybką i łatwą metodą zwiększenia jego dziennego spożycia.

Wszystkie powyższe składniki odżywcze odgrywają niezwykle pomocną rolę w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia.  Regularne spożywanie spiruliny sprawi, że będziesz spożywał szeroką gamę składników odżywczych w dużych ilościach, co korzystnie wpłynie  na Twoje zdrowie.

Korzyści dla zdrowia wynikające z zażywania Spiruliny

1. Doskonałe źródło wartości odżywczych

Trzy mikroskładniki odżywcze, których zawartość w spirulinie jest największa to potas, sód i witamina A. Zarówno potas jak i sód przyczyniają się do regulacji i równowagi płynów w organizmie, skurczu mięśni i impulsu nerwowego. Witamina A odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowych narządów (serca, płuc, nerek, wątroby itp.). Ponadto jest ona niezbędna dla wzroku i zdrowego układu odpornościowego. Innymi godnymi uwagi składnikami odżywczymi występującymi w spirulinie, które w znacznym stopniu przyczyniają się do wsparcia zdrowia, są wapń i magnez pomagające utrzymać kości w dobrej kondycji, regulują pracę serca i przyczyniają się do poprawy systemu odpornościowego.

2. Poprawa zdrowia serca

Mówi się, że spirulina może mieć pozytywny wpływ na stan serca poprzez zmniejszenie ilości złego cholesterolu i ciśnienia krwi. W jednym z badań stwierdzono, że przyjmując tylko 1 gram spiruliny dziennie przez okres 3 miesięcy, uczestnicy badania obniżyli poziom cholesterolu LDL o 10%. Istnieje jeszcze kilka innych badań, w których badano wpływ suplementacji spiruliną na poziom cholesterolu przy spożywaniu różnych dawek. Wyniki sugerują, że może ona rzeczywiście obniżać poziom LDL.

3. Właściwości przeciwzapalne

Antyoksydanty chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Spirulina zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i spożywanie jej regularnie może pomóc zmniejszyć wpływ stresu oksydacyjnego, zmniejszając tym samym stan zapalny i ryzyko rozwoju przewlekłej choroby. Głównym przeciwutleniaczem w spirulinie jest phycocyanin, który jest substancją, dającą spirulinie zielono-niebieski kolor.

4. Zwiększanie wydajności

Suplementacja spiruliną może być również przydatna w treningu fizycznym. Stres oksydacyjny jest produktem ubocznym ćwiczeń, dlatego też spożycie dużej ilości antyoksydantów może go zmniejszyć. Niewielka liczba badań wykazała, że spirulina może poprawić zarówno siłę, jak i wytrzymałość, poprawiając tym samym wydajność treningową.

5. Wpływ na zdrowie

Choć do potwierdzenia wyników potrzeba więcej badań, wstępne badania naukowe sugerują, że spirulina może mieć pozytywny wpływ na konkretne schorzenia. Jedno z ostatnich badań wykazało, że jest ona skuteczna w zwalczaniu objawów związanych z alergicznym nieżytem nosa. Ponadto, istnieją dowody sugerujące, że spirulina może również pomóc w leczeniu cukrzycy typu 2 i nadciśnienia.

Dwie najpopularniejsze formy przyjmowania spiruliny

Forma tabletki
Jeśli rutynowo przyjmujesz suplementy, takie jak multiwitaminy i oleje rybne, możesz dodać do swojej rutyny także tabletkę spiruliny. Liczba tabletek, które bierzesz każdego dnia, jest całkowicie zależna od dawki, którą chcesz przyjmować.
Forma proszku
Istnieje wiele różnych rodzajów żywności i napojów, do których można dodawać spirulinę w postaci proszku. Najbardziej powszechną metodą jest zmieszanie proszku z wodą, wymieszanie go i wypicie. Należy jednak mieć świadomość, że spirulina ma nietypowy smak i przyzwyczajenie się do niej może zająć trochę czasu.

Jeśli smak spiruliny nie przypada Ci do gustu zachęcamy do wypróbowania naszego suplementu, w którym ten właśnie produkt się znajduje. Jest on bogatym źródłem witamin i wartości odżywczych i może być stosowany na wiele sposobów. Możesz go pić w połączeniu z wodą lub dodawać do ulubionego koktajlu. Napój stanie się nie tylko o wiele smaczniejszy, ale także zwiększy się zawartość mikroskładników odżywczych, zwiększając tym samym potencjalne korzyści zdrowotne. Spirulina może być również dodana do wielu pokarmów, w tym do sałatek, bulionów, zup, gulaszu, pesto, hummusu, omletów i kulek energetycznych.

Podsumowanie

Biorąc pod uwagę, że spirulina w dużych ilościach odżywia organizm szeregiem niezbędnych mikroelementów, można jednoznacznie stwierdzić, że może mieć ona pozytywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Jak podkreślono w poprzednich punktach, badania wykazały, że spirulina może mieć znaczący wpływ na zdrowie i samopoczucie. Mogą z niej korzystać również osoby cierpiące na przewlekłe schorzenia, takie jak cukrzyca, niedokrwistość i nadciśnienie, jednak aby to potwierdzić, potrzeba więcej badań.

Leave a Reply