Chociaż deser kojarzy nam się zazwyczaj z czymś słodkim, np. ciastem czy pierniczkiem, to zdecydowanie warto zmienić swoje nawyki żywieniowe i postawić na zdrowszą alternatywę w postaci koktajli przygotowywanych przy pomocy blendera. Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka prostych przepisów, dzięki którym przekonasz się, że koktajle z warzyw i owoców mogą być nie tylko zdrowe, lecz również smaczne.
Ich przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy zblendować składniki urządzeniem Blendygo.
Smakowite desery z blendera
Zacznijmy od naszego absolutnego faworyta – migdałowego crunchy truskawkowego. Ten wspaniały deser to idealny sposób na małą przyjemność po męczącym dniu pracy – pozwala bowiem doskonale zregenerować się organizmowi i zachęcić go do dalszych aktywności, np. ćwiczeń fizycznych.
Do przygotowania crunchy potrzebujemy następujących składników:
- 4 migdały
- 2 łyżki płatków owsianych
- pół szklanki odtłuszczonego mleka
- 1 filiżanka truskawek
- pół banana pokrojonego w drobną kosteczkę
- 2 łyżki jogurtu greckiego o niskiej zawartości tłuszczu
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Teraz tylko zblendować i voilà, pyszne crunchy jest gotowe!
Naturalny deser pobudzający – choco kawa!
Mieszanka kawy, kakao, daktyli i banana – czy można sobie wyobrazić więcej energii w jednym koktajlu? Idealne połączenie, które wspaniale pobudzi nas przed każdą całonocną imprezą!
Potrzebne nam będą takie składniki, jak:
- 1 łyżka płatków kukurydzianych
- 1 łyżka mielonego lnu
- banan
- 2 daktyle pokrojone
- pół szklanki odtłuszczonego mleka
- pół łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
- 1 łyżka kakao w proszku (bez dodatku cukru!)
Ten deser najlepiej smakuje we dwoje 🙂
Tropikalne smaki w Twoim domu
Mieliśmy już koktajl czerwony i brązowy, więc czas na coś zielonego. Doskonale sprawdzi się tutaj nasza „Tropikalna zieleń” – absolutny klasyk z nasionami chia i szpinakiem.
Składniki to:
- garść świeżego szpinaku
- pół szklanki soku z marakui lub innego tropikalnego owocu
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 filiżanka mango pokrojonego w kosteczkę
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Najpierw trzeba zblendować szpinak wraz z sokiem, dopiero później resztę składników. Smacznego!