Skip to main content
Bez kategorii

Naturalne barwniki roślinne – antocyjany w diecie

By 21 czerwca 2024No Comments

Warzywa i owoce zawierają wiele cennych dla naszego organizmu składników. Także te, które wydawać by się mogło, odpowiadają głównie za ich kolor, mogą mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego ciała. Warto więc nieco bliżej przyjrzeć się naturalnym barwnikom roślinnymi, takim jak np. antocyjany, by móc świadomie zarządzać swoją dietą i możliwie jak najlepiej wykorzystać to, co oferuje nam natura.

Czym są antocyjany i gdzie je znajdziemy?

Te naturalne barwniki roślinne należą do grupy flawonoidów. W zależności od wartości pH soku komórkowego dojrzałe warzywa i owoce przybierają dzięki nim różne odcienie czerwieni bądź fioletu. Do antocyjanów zaliczamy m.in. cyjanidynę, delfinidynę, malwidynę oraz pelargonidynę, a za ich najważniejsze właściwości uważa się ich działanie mające na celu prewencję chorób sercowo-krwionośnych czy też neutralizowanie wolnych rodników.

Wśród warzyw te naturalne barwniki roślinne znajdziemy np. w czerwonej cebuli i czerwonej kapuście, a także w bakłażanach oraz rzodkiewkach.

Lista owoców, za których kolor odpowiadają antocyjany, jest o wiele dłuższa i znajdziemy na niej takie przysmaki jak:

  • aronia,
  • borówki,
  • jagody,
  • jeżyny,
  • maliny,
  • truskawki,
  • wiśnie,
  • czereśnie,
  • śliwki,
  • czerwone winogrona,
  • żurawina,
  • czarna i czerwona porzeczka,
  • pomarańcza,
  • grapefruit.

Naturalne barwniki roślinne a nasza dieta

Warzywa możemy wykorzystać planując obiady, jednak zarówno bakłażan, jak i rzodkiewka mogą stać się ciekawym składnikiem zdrowego koktajlu. Owoce również będą wyśmienitą bazą lub dodatkiem do napoju przygotowanego w blenderze – sprawdzą się zarówno te świeże, jak i mrożone. Warto przy tym pamiętać, że gotowanie, pieczenie lub smażenie, a także metody obróbki stosowane przez producentów żywności, przyczyniają się do zmniejszenia ilości antocyjanów oraz innych substancji odżywczych zawartych w owocach i warzywach. Jeśli więc tylko to możliwe, w naszej diecie uwzględniajmy je w ich pierwotnej postaci, bez jakiejkolwiek obróbki, bądź wyłącznie zblendowane z innymi wartościowymi składnikami.

Leave a Reply