Chcąc zgubić kilka nadprogramowych kilogramów, naszym celem staje się zmniejszenie liczby kalorii, które dostarczamy organizmowi wraz z jedzeniem i piciem. Przy zachowaniu pewnych zasad, a najlepiej pod czujnym okiem dietetyka z pomocą mogą nam wtedy przyjść koktajle zastępujące posiłek. Dzięki swojemu składowi oraz formie mają one dostarczyć organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia kalorii. Poza tym mogą być one zdrowszą alternatywą dla słodkich przekąsek czy fast-foodów, gdy chcemy się po prostu lepiej odżywiać, a jesteśmy poza domem lub po prostu nie mamy czasu na gotowanie.
Płynne, sproszkowane lub samodzielnie przygotowywane
Obecnie na rynku dostępny jest szeroki wybór gotowych rozwiązań – płynnych koktajli zastępujących posiłek, a także tych do przyrządzenia z proszku. Składy wielu z nich mogą jednak pozostawiać wiele do życzenia, dlatego przed zakupem warto uważnie czytać etykiety. Zawsze możemy też zdecydować się na samodzielnie przygotowywanie tego typu napojów z własnych składników.
Jeśli znajdziesz odpowiednie dla Ciebie i Twoich potrzeb koktajle zastępujące posiłek w proszku lub chcesz przygotowywać je samodzielnie z własnych składników, koniecznie zaopatrz się w dobry blender. Dla większej wygody i swobody możesz sprawdzić bezprzewodowy blender BlendyGo, który w mgnieniu oka zmiksuje wszystko na gładko bez względu na to, gdzie się znajdujesz i czy masz dostęp do kuchni.
Co powinien zawierać koktajl zastępujący posiłek?
Ich wartość kaloryczna powinna mieścić się mniej więcej w przedziale 200 – 500 kcal. Kluczowe jest jednak, by zawierały jednocześnie dużą ilość białka oraz błonnika. Powinny być ponadto bogate w różne witaminy oraz minerały, w tym przede wszystkim w żelazo, wapń, potas, a także witaminę D.
Czy koktajle mogą zastąpić menu na cały dzień?
Podstawą każdej diety powinna być różnorodność. Chociaż więc tego typu napoje powinny dzięki odpowiedniemu składowi dostarczać organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje, zaleca się, by spożywać je zamiast jednego lub dwóch głównych posiłków. Pozostałe powinniśmy zjadać w tradycyjnej formie, choć oczywiście odpowiednio zbilansowane pod kątem naszych bieżących potrzeb.