Skip to main content
Bez kategorii

Cynamon: na co pomaga Korzyści, utrata masy ciała – Przepisy

By 6 maja 202329 sierpnia, 2023No Comments

Cynamon jest obecnie bardzo popularną przyprawą, którą dodajemy nie tylko do posiłków ale także do rozmaitych napojów. Używany jest ze względu na swój wyrazisty aromat, jak również jako środek aromatyzujący w różnych potrawach. Ta uniwersalna przyprawa może być stosowana do herbaty, tradycyjnych przetworów spożywczych, przekąsek, płatków śniadaniowych, dań słodkich i rozmaitych koktajli. Jest ona zdrowym źródłem witamin i minerałów. Znana jest również z wielu korzyści zdrowotnych, które za sobą niesie. Oto kilka z nich:

1. Pomaga obniżyć poziom cukru we krwi

Zjedzenie około dwóch łyżeczek cynamonu w proszku po posiłku pomaga obniżyć oporność na insulinę u chorych na cukrzycę i pozwala na lepsze działanie tego hormonu. Zmniejsza również ciśnienie krwi, co dodatkowo pomaga w regulacji cukrzycy typu II.

2. Służy jako antyoksydant

Cynamon jest wypełniony silnymi antyoksydantami, takimi jak polifenole. Spożywanie cynamonu może uwolnić nasz organizm od stresu oksydacyjnego, który jest odpowiedzialny za uszkodzenia komórek i rozwój wielu przewlekłych chorób.

3. Pomaga w walce z infekcjami grzybiczymi

Cynamon jest bardzo znany z tego, że pomaga w zapobieganiu próchnicy zębów i nieświeżego oddechu. Jego olej jest również używany w leczeniu infekcji dróg oddechowych. Właściwości mikrobiologiczne przyprawy obejmują również zwalczanie grzybów.

4. Zapobiega stanom zapalnym

Złożony aldehyd cynamonowy, który jest odpowiedzialny za unikalny zapach i smak cynamonu, pomaga w regeneracji uszkodzeń tkanek i zwalcza infekcje. Spożycie cynamonu może również zmniejszyć bóle głowy i stawów. Przyprawa ta pobudza również krążenie krwi, co z kolei może pomóc w łagodzeniu bólu z czasem.

Cynamon a utrata wagi

Cynamon w proszku ma wysoką zawartość błonnika – spożycie zaledwie jednej łyżeczki może utrzymać uczucie pełności na dłuższy czas i pomóc w zaspokojeniu dziennego zapotrzebowania na błonnik. Badania wykazały, że spożycie cynamonu pomaga w spalaniu tłuszczu. Możesz spowolnić przyrost masy ciała, jeśli rutynowo zaczniesz spożywać cynamon w ramach swojej codziennej diety. Nie oznacza to jednak, że możesz zjeść całe ciasto z cynamonem i nie przytyjesz 🙂 Możesz go włączyć do swojej diety, w różnych przepisach. Niektóre z nich omówimy poniżej. Jeśli potrzebujesz odpowiedniego sprzętu do przygotowania pysznych koktajli polecamy nasz bezprzewodowy blender BlendyGo, który przygotuje ulubiony przepis w kilka chwil. Można go również zabrać do szkoły bądź pracy. Po więcej informacji zapraszamy na stronę produktu lub wystarczy kliknąć tutaj.

Koktajl cynamonowy

Składniki:
-1/2 szklanki mleka
-Pół banana
-1/4 szklanki płatków owsianych (ok 30g)
-1/3 szklanki jogurtu greckiego (ok 100g)
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1 łyżka syropu klonowego
-1 łyżka czystego kakao

Koktajl o smaku szarlotki

Składniki:
-1/2 szklanki mleka
-1/2 jabłka pokrojonego w drobną kostkę
-1 łyżka masła orzechowego
-2 łyżki jogurtu greckiego
-2 łyżki płatków owsianych
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-opcjonalnie 1 łyżeczka miodu

Jeśli spodobają wam się te przepisy i będziecie ciekawi kolejnych to zapraszamy po naszego autorskiego e-booka z 50 przepisami na pyszne koktajle, którego znajdziecie tutaj.  Smacznego!

Pałeczki cynamonowe lub cynamon w proszku – Który jest lepszy?

O ile możliwe jest zafałszowanie obu dostępnych na rynku odmian cynamonu, o tyle cynamon w proszku jest bardziej podatny na dodawanie do niego innych substancji. Jeśli chcesz w pełni korzystać z jego dobrodziejstw, zalecamy zakup pałeczek cynamonowych zamiast jego alternatywy w proszku. Jeśli wolisz cynamon w proszku, kup ten w formie pałeczki i zmiel go przed użyciem do gotowania/pieczenia za pomocą kostki z moździerzem lub w młynku. W ten sposób będziesz mógł cieszyć się świeżym smakiem i zapachem cynamonu, ze wszystkimi jego korzyściami dla zdrowia.

Podsumowanie

Cynamon, jak się okazuje, jest jedną z najzdrowszych przypraw na świecie. Jest niezwykle odżywczy i pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia pewnych chorób, takich jak cukrzyca oraz innych problemów zdrowotnych związanych z cholesterolem. Wciąż zastanawiasz się, czy powinieneś włączyć te małe drewniane przyprawy do swoich przepisów kulinarnych? Nie myśl dalej i zrób to, aby cieszyć się szeroką gamą korzyści dla zdrowia i utraty wagi.

Leave a Reply