Marakuja, znana również jako passiflora, to kwitnący tropikalny winorośl, który rośnie w ciepłym i wilgotnym klimacie. Zawiera miękki miąższ, który można jeść lub dodawać go do soków i koktajli. Jeśli lubisz poranne koktajle lecz nie masz do ich przyrządzania odpowiedniego sprzętu polecamy zapoznać się z naszym bezprzewodowym blenderem BlendyGo, który przygotuje ulubiony napój w kilka chwil. Wystarczy odwiedzić stronę produktu lub kliknąć tutaj. Istnieją różne odmiany marakui, różniące się kolorem i rozmiarem. Najczęściej dostępne są złoto-żółte i fioletowe. Owoc ten zyskał również dużą popularność ze względu na bogactwo niektórych silnych przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych, które zapewniają ogromne korzyści zdrowotne. Przyjrzyjmy się profilowi żywieniowemu i potencjalnym korzyściom zdrowotnym marakui.
Wartość odżywcza marakui
Dla porcji 100-gramowej:
Kalorie – 97
Białko – 2,2 grama
Węglowodany – 23 gram
Tłuszcz całkowity – 0,7 grama
Błonnik 10,4 grama
Wapń – 2 miligramy
Żelazo – 1,6 miligrama
Witamina C – 5,4 miligrama
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania marakui
1. Zawiera ważne składniki odżywcze
Marakuja ma szeroki wachlarz składników odżywczych, dzięki czemu warto ją włączyć do codziennej diety. Jest bogata w witaminę A, która wspomaga układ odpornościowy, wzrok i skórę. Owoc ten jest również pełny witaminy C, która jest ważnym przeciwutleniaczem.
Wszystkie te składniki odżywcze składają się na dzienne zalecane spożycie, którego potrzebuje organizm. Od fosforu po niacynę, żelazo, potas, błonnik i wiele więcej, owoce passiflory są jednym z produktów, które zawierają wszystkie niezbędne minerały i witaminy potrzebne do codziennego, prawidłowego funkcjonowania organizmu.
2. Bogate źródło przeciwutleniaczy
Marakuja ma cytrusowy smak z nutą słodyczy. Zawiera dużo przeciwutleniaczy, które pomagają organizmowi w pozbyciu się szkodliwych, wolnych rodników. Przeciwutleniacze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, ponieważ chronią ciało przed chorobami i wirusami. Według ekspertów są one odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowego przepływu krwi, szczególnie w układzie nerwowym i mózgu, jednocześnie odpychając wszelkie zawarte w niej szkodliwe toksyny.
Przeciwutleniacze pomagają również w zmniejszeniu stanu zapalnego i stresu w organizmie, które są związane z chorobami takimi jak rak, choroby serca i choroba Alzheimera.
3. Ma niski indeks glikemiczny (IG)
Marakuja jest jednym z niewielu owoców tropikalnych, które mają niską wartość indeksu glikemicznego, co pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi, uwalniając cukier w wolniejszym tempie. Marakuja jest zatem doskonałą alternatywą dla innych owoców i dedykowaną dla osób cierpiących na cukrzycę.
4. Dobre źródło błonnika
Marakuja jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Jest on istotnym składnikiem, ponieważ pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego i jest odpowiedzialny za utrzymanie zdrowych jelit.
Osoby z problemami jelitowymi i zaparciami powinny jeść owoce bogate w błonnik, ponieważ umożliwiają one łatwe wypróżnianie. Według ekspertów, błonnik jest również korzystny w poprawie zdrowia serca obniżając poziomu cholesterolu.
5. Poprawia wrażliwość na insulinę
Według badań w nasionach marakui znajduje się związek o nazwie „piceatannol”, o którym mówi się, że pozytywnie wpływa na insulinooporność. Jest więc bardzo korzystny w zmniejszaniu lub zapobieganiu chorobom takim jak cukrzyca . Ponadto pomaga zmniejszyć ryzyko wielu innych chorób, takich jak problemy z sercem czy problemy neuronalne, które wpływają na funkcjonowanie ważnych narządów, takich jak mózg.
6. Wspiera zdrowie serca
Marakuja jest bogatym źródłem potasu, minerału związanego z utrzymaniem zdrowego serca. Potas może pomóc poprawić zdrowie układu sercowo-naczyniowego poprzez normalizację ciśnienia krwi a wysoka zawartość błonnika w owocach pomaga w usuwaniu nadmiaru cholesterolu z naczyń krwionośnych. Dzięki temu krew prawidłowo przepływa z serca do innych części ciała. Co więcej, zawartość sodu w owocach marakui jest również niska, co utrzymuje niskie ciśnienie krwi.
7. Wzmacnia układ odpornościowy
Marakuja zawiera duże ilości witaminy C, która jest naturalnym przeciwutleniaczem. Jest on odpowiedzialny za zwalczanie wolnych rodników i utrzymanie zdrowego układu odpornościowego. Ważne jest, aby mieć nienaruszony układ odpornościowy, ponieważ jeśli osłabnie, twoje ciało traci zdolność do zwalczania infekcji i innych szkód powodowanych przez czynniki zewnętrzne.
8. Zmniejsza stres i niepokój
Osobom cierpiącym na lęk i stres przepisuje się owoce marakui. Jest wypełniona magnezem, który ma silny wpływ na komórki mózgowe, dzięki czemu poprawia się twój nastrój i czujesz się lepiej. Marakuja jest bogatym źródłem magnezu (około 5 miligramów) i dlatego może być spożywana jako pokarm łagodzący niepokój, dla dobrego zdrowia psychicznego.
Podsumowanie
Mimo, że marakuja nie jest jeszcze tak popularna jak banany czy jabłka warto ją włączyć do codziennej diety. Nie tylko zaskoczy swoimi walorami smakowymi ale także korzyściami zdrowotnymi jakie za sobą niesie. Nie bójmy się eksperymentować i próbować nowych smaków. Może to właśnie ona okaże się strzałem w 10!