Awokado są uprawiane głównie na obszarach równikowych, tropikalnych i subtropikalnych. Dowody datowane na 10 000 lat p.n.e. sugerują, że drzewa awokado po raz pierwszy ujrzano w Puebla w Meksyku. Pierwszymi osadnikami, którzy wykorzystali ten bardzo pożyteczny owoc, były cywilizacje starożytnej Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej.
Awokado są zbierane wcześnie, a następnie stopniowo dojrzewają. Wskaźnikiem dojrzałych awokado jest ich skóra; jeśli jest miękkie i wgniata się po delikatnym naciśnięciu, to owoc jest całkowicie dojrzały.
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania awokado
1. Pomaga w odchudzaniu
Wiele osób uważa, że jedzenie awokado jest tuczące ze względu na wysoką zawartość kalorii. Jednak owoc ten składa się wyłącznie ze zdrowych tłuszczów. Awokado jest bogate w błonnik i zawiera mało węglowodanów, dlatego sprzyja efektywnemu i zdrowemu odchudzaniu. Ponadto badanie sugeruje, że osoby, które zjadły awokado po posiłku miały o 28% niższe pragnienie jedzenia przez co najmniej 5 godzin, w przeciwieństwie do osób, które nie zjadły owoców.
2. Wspomaga wzrok
Awokado jest bogate w silne przeciwutleniacze, a także pomaga we wchłanianiu ich z innych produktów spożywczych. Dwoma przeciwutleniaczami kluczowymi dla utrzymania zdrowia oczu są luteina i zeaksantyna, które są obecne w awokado. Dlatego spożywanie tego owocu może zmniejszyć ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej u dorosłych.
3. Obniża ryzyko chorób serca i cholesterolu
W dzisiejszym intensywnym stylu życia choroby związane z sercem stają się coraz bardziej powszechne. Wysoki poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, udary mózgu, nieodpowiedni poziom trójglicerydów itp. powodują wiele przedwczesnych zgonów. Awokado zmniejsza ryzyko chorób serca i znacznie obniża cholesterol. Zmniejsza poziom trójglicerydów we krwi nawet o 20% i zwiększa lipoproteinę o wysokiej gęstości nawet o 11%, a HDL nawet o 22%.
4. Jest bogate w błonnik
Błonnik jest w zasadzie niestrawną materią roślinną, która przyczynia się do poprawy trawienia, zmniejszenia skoków cukru we krwi i utraty wagi. Awokado ma zarówno włókna rozpuszczalne (25%), jak i nierozpuszczalne (75%). Pierwsze z nich przyciągają wodę i zamienia ją w żel, a drugie przyspieszają proces trawienia. Osoby cierpiące na problemy z trawieniem lub zaparcia mogą włączyć awokado do codziennej diety.
5. Ma imponującą wartość odżywczą
Dla osób dbających o zdrowie jedzenie awokado stało się niezwykle popularne. Określane jako ,,super żywność’’, zawierają witaminę K, kwas foliowy, witaminę C, witaminę B5, potas, witaminę E, witaminę B6, magnez, miedź, rozpuszczalne w tłuszczach, żelazo, witaminę A, witaminę B2, witaminę B3, cynk, mangan i fosfor. Mają także tłuszcze jednonienasycone, 2 gramy białka i kwas oleinowy. Wszystkie te składniki odżywcze są obecne w pojedynczej 100 gramowej porcji tego pożywnego owocu. Włączenie go do diety pomoże Ci wykorzystać wszystkie te składniki odżywcze naraz!
6. Hamuje rozwój raka
Awokado może potencjalnie odgrywać ważną rolę w leczeniu raka. Naukowcy odkryli, że fitochemikalia ekstrahowane z tego owocu mogą znacznie hamować wzrost komórek przedrakowych i rakowych. Pomagają również w proliferacji komórek układu odpornościowego zwanych limfocytami. Jedzenie awokado ogranicza także uszkodzenie chromosomów spowodowane przez chemioterapię.
7. Zapobiega osteoporozie
Niezbędnym składnikiem odżywczym dla utrzymania zdrowych i mocnych kości jest witamina K. Jedną czwartą dziennego zapotrzebowania na tę witaminę można uzyskać tylko z połowy awokado. Dieta bogata w witaminę D, wapń i witaminę K może utrzymywać zdrowe kości, ponieważ pomagają one w absorpcji wapnia, a także zmniejszają wydalanie wapnia z moczem.
8. Prowadzi do działania przeciwdrobnoustrojowego
Niektóre działania mikrobiologiczne, takie jak spowodowane przez Escherichia coli, są głównym powodem zatrucia pokarmowego. Awokado zawiera niektóre substancje o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, które mogą zapobiegać infekcjom i alergiom.
9. Utrzymuje zdrową skórę
Awokado ma karotenoidy, które zmniejszają zapalenie skóry wywołane promieniowaniem UV. Jego olej pomaga również w regeneracji uszkodzeń skóry. Awokado ma również wysoki poziom beta-karotenu. Chroni to skórę przed różnymi szkodliwymi działaniami słońca.
Przepis na koktajl z awokado
Składniki:
-1/2 szklanki mleka migdałowego
-1 garść jarmużu
-1/2 drobno pokrojonego awokado (koniecznie
dojrzałe i miękkie)
-2 łyżki niskotłuszczowego jogurtu greckiego
-1/2 filiżanki dojrzałego, pokrojonego mango
-1 łyżka miodu
-1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
Najpierw zblenduj mleko i jarmuż, potem resztę.
Podsumowanie
Regularne spożywanie awokado może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Ważne jest aby jeść jego odpowiednią ilość, ponieważ jak każda inna żywność jedzona w nadmiarze nie pomoże nam w utracie wagi. Jeśli jesteście zwolennikami picia zdrowych koktajli lub chcielibyście zacząć je przygotowywać mamy dla was blender bezprzewodowy BlendyGo, który ułatwi wam to zadanie a być może i stanie się ono dla Was codzienną przyjemnością. Możecie go zabrać ze sobą wszędzie i zrobić pyszny napój o każdej porze. Wystarczy wrzucić ulubione składniki, zblendować i gotowe!