Utrata wagi to nie bułka z masłem. Potrzeba cierpliwości, potu i ciężkiej pracy, aby zrzucić niechciane kilogramy. Niestety, nie ma drogi na skróty, aby stać się zdrowszym i sprawniejszym! Ale możemy starać się robić coś dobrego w tym kierunku. Czosnek jest jednym z takich składników, które mają wpływ na proces odchudzania i zmniejsza gromadzenie się tłuszczu w organizmie. Ma także wiele innych korzyści zdrowotnych, znanych już od czasów starożytnych.
Jak czosnek pomaga w odchudzaniu?
Czosnek to nieodzowna część kuchni indyjskiej, ponieważ jest często dodawany do przepisów, aby poprawić ich aromat i smak. Oprócz zwiększania smaku jedzenia pomaga także w utracie wagi. Jego korzystne składniki, takie jak witamina B6 i C, błonnik, wapń, białko i mangan, odgrywają kluczową rolę w spalaniu niechcianego, szkodliwego dla zdrowia tłuszczu.
Dodanie czosnku do codziennej diety pomaga zwiększyć poziom energii i przyspiesza metabolizm.. Działa również jako niesamowity środek odtruwający, wypłukując toksyny, które są szkodliwe dla układu pokarmowego.
Inne korzyści zdrowotne czosnku
1. Jest bogaty w wartości odżywcze
Czosnek ma mało kalorii i jest bogaty w witaminę C, witaminę B6 i mangan. Zawiera także śladowe ilości różnych innych składników odżywczych w tym wapń, miedź, potas, fosfor, żelazo i witaminę B1.
2. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy
Doniesiono, że związki przeciwutleniające zapewniają ochronę przed uszkodzeniem wolnych rodników. Zwiększa to odporność i leczy objawy przeziębienia i grypy. Warto zatem dodać czosnek do obiadu, zjeść go na surowo bądź dodać i wypić z podgrzanym mlekiem i miodem.
3. Obniża ciśnienie krwi
Choroby sercowo-naczyniowe, takie jak zawały serca i udary, są największymi zabójcami na świecie. Wysokie ciśnienie krwi lub nadciśnienie tętnicze jest jednym z czynników powodujących te choroby. Badania wykazały, że czosnek ma znaczący wpływ na obniżenie ciśnienia krwi u osób z tym objawem.
4. Zawiera przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera i demencji
Uszkodzenia oksydacyjne spowodowane przez wolne rodniki przyczyniają się do procesu starzenia. Czosnek zawiera przeciwutleniacze, które wspierają mechanizmy ochronne organizmu przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Połączony wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi, a także właściwości przeciwutleniające, może zmniejszyć ryzyko typowych chorób mózgu, takich jak choroba Alzheimera i demencja.
5. Zawiera związki o silnych właściwościach leczniczych
Dzięki zawartości związków siarki czosnek wykazuje silne działanie bakteriobójcze. Świetnie sprawdza się w łagodzeniu infekcji górnych dróg oddechowych oraz zewnętrznie jako środek odkażający rany.
6. Leczy nadciśnienie
Regularne stosowanie czosnku obniża ciśnienie, dzięki czemu chroni przed zawałem serca. Należy jednak pamiętać, że chorując na nadciśnienie nie wolno zrezygnować z przyjmowania leków przepisanych przez lekarza na rzecz czosnku. Warto skonsultować włączenie czosnku do diety ze specjalistą.