Skip to main content
koktajle sojowe przepisy wlasciwosci

Wielu ludzi w dzisiejszym zabieganym świecie przekonało się, że zielony koktajl z mlekiem sojowym jest dobrym sposobem na uzupełnienie niezbędnych składników odżywczych, gdy są w drodze, w pracy lub po prostu gdy im się spieszy. 

Badania pokazują, że mleko sojowe jest dobre dla Ciebie i Twojej rodziny, ponieważ zawiera dużo białka, błonnika i wapnia. Zwolennikami tego typu koktajli są często wegetarianie oraz weganie, którzy w ten sposób uzupełniają swój organizm w wartości odżywcze, nie potrzebując przy tym spożywania mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego.

Wielu lekarzy, zaleca wybieranie żywności zawierającej organiczną soję. Dzieje się tak dlatego, że mleko sojowe wyprodukowane z całych ziaren soi zawiera wszystkie wartości odżywcze bez udziału chemikaliów – nie jest skoncentrowane ani rozcieńczone.

“Organiczna soja nie jest modyfikowana genetycznie i była uprawiana bez użycia toksycznych pestycydów lub innych toksycznych substancji chemicznych”

Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci stworzyć twój idealny sojowy koktajl

* Aby koktajl był bardziej kremowy, zamroź owoce (z wyjątkiem owoców cytrusowych).

* Dla uzyskania dodatkowego białka w koktajlu dodaj garść surowych migdałów.

* Wymieszaj kilka łyżek lnu surowego na kwasy tłuszczowe omega-3. Dodaj garść surowego ziarna słonecznika do dziennej dawki kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9 oraz witaminy E.

* Najpierw dodawaj składniki płynne do koktajlu (np. mleko) a następnie stopniowo wrzucaj nasiona, orzechy i mrożone owoce. Rozmaite ekstrakty (np. z wanilii lub migdałów) trafiają na końcu.

* Podawaj lub zamrożenie natychmiast, aby zachować pełny smak i składniki odżywcze zawarte w świeżo zrobionym koktajlu.

PRZEPIS NA KOKTAJL SOJOWY

(około 2 porcje)

 Składniki:

– filiżanka mleka sojowego

– 1/2 filiżanki borówki amerykańskiej

– średni banan (obrane, w plasterkach i zamrożone)

– 1/2 łyżki stołowej nasion lnu

– 1/2 łyżki stołowej migdałów surowych

PORANNA BOMBA ENERGII

Składniki:

– 1/2 szklanki mleka sojowego

– 1/3 szklanki płatków owsianych (ok 40g)

– 1/2 banana

– 1/2 szklanki serka wiejskiego

– 2 łyżki masła orzechowego

– 1 łyżeczka miodu

Zblenduj wszystkie składniki w mikserze do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji (około 5 minut) i ciesz się wspaniałym smakiem sojowego koktajlu! Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu do ich wykonania, to polecamy nasz bezprzewodowy blender BlendyGo, który przygotuje Twój ulubiony przepis w kilka chwil. Możesz go także zabrać do szkoły bądź pracy. Po więcej informacji zapraszamy na stronę produktu lub wystarczy kliknąć tutaj.

Blender BlendyGo 2

Oryginalny blender przenośny BlendyGo 2 o podwójnej mocy, wydajniejszej baterii i większej pojemności. Zobacz więcej!

Oczywiście mleko sojowe można  zamienić na to kokosowe lub migdałowe. Wszystko zależy od preferencji smakowych. Jeśli jesteście zainteresowani innymi przepisami to zapraszam po nasz poradnik z 50 przepisami na pyszne koktajle tutaj. Mamy nadzieję, że pokochacie picie koktajli i staną się one nieodłącznym elementem każdego dnia.

Zostaw komentarz