Koszyk

Zamknij

No products in the cart.

2 lipca, 2020
Autor:

Od dawna wiadomo, że zrównoważona dieta i regularne ćwiczenia pomagają w utrzymaniu silniejszego układu odpornościowego, ale istnieją pewne pokarmy zawierające niezbędne składniki odżywcze i minerały. Pomagają one ciału zwalczyć patogeny, które są ciałami obcymi, takimi jak bakterie i wirusy, powodujące infekcję lub chorobę. Kiedy nasze ciało zetknie się z patogenem, układ odpornościowy wyzwala odpowiedź immunologiczną, która uwalnia przeciwciała pomagające zabić wirusa.

Poniższe produkty zwiększające odporność są bogate w przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze, które pomagają w utrzymaniu zdrowych komórek. Niestety większość ludzi w dzisiejszych czasach nie jje wystarczającej ilości pokarmów bogatych w takie składniki odżywcze, przez co staje się bardziej podatna na wiele chorób i zarażeń. Co więcej należy mieć świadomość, że nie wystarczy zjeść określonego jedzenia i oczekiwać szybkiego wzrostu odporności. Zdrowy układ odpornościowy zależy od dobrze dobranej kombinacji witamin i minerałów przez pewien okres czasu dołączając do tego regularne ćwiczenia i prawidłowy sen.

10 produktów, które pomogą Ci wzmocnić odporność

1. Szpinak

Zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, są bogate w żelazo i witaminę C. Ponadto jest on pełen składników odżywczych, takich jak beta-karoten i przeciwutleniacze, które poprawiają zdolność organizmu do zwalczania chorób. Tak więc włączenie szpinaku do diety może pomóc w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Możesz go dodać do wielu potraw jednak upewnij się, że liście są odpowiednio ugotowane, ponieważ surowy szpinak może być trudny w strawieniu dla niektórych osób. Powinien być również obowiązkowo włączony do diety dzieci, ponieważ dostarcza im niezbędnych składników odżywczych dla prawidłowego wzrostu i utrzymuje zdrowy układ odpornościowy. 

Więcej informacji na temat szpinaku – tutaj.

2. Kurkuma

Kurkuma to przyprawa, która od stuleci jest częścią kuchni indyjskiej. Znana jest z właściwości przeciwzapalnych, które pomagają w leczeniu stanów zapalnych mięśni i kości. Co najważniejsze, kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który jest doskonałym wsparciem dla układu odpornościowego. 

Więcej informacji na temat kurkumy – tutaj.

3. Imbir

Imbir to świetna roślina o doskonałych właściwościach przeciwzapalnych. Jest on popularną przyprawą, która może pomóc zmniejszyć problemy związane z zapaleniem, a także w leczeniu bólu gardła. Imbir ma właściwości przeciwwirusowe i znacznie wpływa na nasze trawienie i pomaga w utrzymaniu zdrowych jelit, wzmacniając w ten sposób układ odpornościowy.

4. Owoce cytrusowe

Owoce cytrusowe, takie jak cytryny, pomarańcze, limonki, grejpfruty i mandarynki, są wypełnione między innymi witaminą C, która pomaga w zwiększeniu produkcji białych krwinek w organizmie. Są one niezbędne w zwalczaniu chorób i infekcji. Witamina C pomaga również w usuwaniu wolnych rodników z organizmu zapobiegając uszkodzeniom komórek, co ostatecznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

5. Migdały

Migdały mają wysokie stężenie witaminy E, która odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego. Witamina E wspomaga produkcję czerwonych krwinek, co zwiększa przepływ krwi do wszystkich części ciała. Dzięki temu twój układ odpornościowy jest silniejszy. Zaleca się spożywanie 4-6 migdałów dziennie. Możesz zjeść go w całości lub dodać je do ulubionego koktajlu.

6. Jogurt

Jogurt jest uważany za naturalny probiotyk, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowego układu odpornościowego. Wpływa bezpośrednio na jelita, pomagając w rozwoju dobrych bakterii. Prawidłowy stan jelit jest bezpośrednio związany z układem odpornościowym. Dlatego zdrowe jelito oznacza zdrowy układ odpornościowy. Chociaż na rynku dostępnych jest masa różnych jogurtów, zaleca się spożywanie zwykłego, naturalnego jogurtu. Są one pozbawione cukrów, dodatków i sztucznych aromatów, które mogą obniżyć jego ogólną jakość. Można go jeść samego, spożywać np.. z warzywami lub owocami, bądź dodać do ulubionego koktajlu.

Więcej informacji na temat jogurtu – tutaj.

7. Kiwi

Kiwi jest owocem obfitym w witaminę C, witaminę K, potas i kwas foliowy. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga zwalczać wolne rodniki i zapobiega uszkodzeniom komórek. Pomaga także w zwiększeniu produkcji białych krwinek zwalczających infekcje. Kiwi można spożywać codziennie. Owoc ten zawiera drobne nasiona, które są jadalne i również pełne składników odżywczych.


8. Papaja

Podobnie jak kiwi, papaja jest wypełniona niezbędnymi składnikami odżywczymi i minerałami, takimi jak kwas foliowy, witamina C, witamina K i potas. Potas znajdujący się w papajach znany jest z tego, że utrzymuje zdrowe serce. Jednocześnie witamina C działa jako przeciwutleniacz, który zwiększa produkcję białych krwinek, co pomaga w zwalczaniu infekcji i zapobieganiu chorobom. 

Więcej informacji na temat papai – tutaj.

9. Zielona herbata

Zielona herbata zawiera doskonałe właściwości przeciwutleniające, które pomagają organizmowi w oczyszczaniu z toksyn i innych szkodliwych elementów. Zielona herbata zawiera silny przeciwutleniacz zwany EGCG lub epigalokatechiną, który, jak wykazano, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Zielona herbata, ponieważ nie jest w pełni przetworzona, zatrzymuje większość składników odżywczych i minerałów w liściach. Eksperci sugerują, że należy spożywać 2-3 filiżanki zielonej herbaty dziennie, ponieważ nie tylko nas nawodni, ale także pomoże wypłukać toksyny z organizmu, jednocześnie utrzymując zdrowy układ odpornościowy.

10. Nasiona słonecznika

Nasiona słonecznika są pełne składników odżywczych i minerałów, w tym witaminy E, witaminy B-6, magnezu i fosforu. Witamina E jest uważana za silny przeciwutleniacz, który jest korzystny dla zdrowia układu odpornościowego. Możesz dodawać nasiona słonecznika do sałatek, zup, przypraw do niektórych potraw, takich jak kurczak, do smażenia i nie tylko.

Podsumowanie

Mamy nadzieję, że nasze propozycje przypadną Ci do gustu i znajdziesz coś dla siebie. Jeśli jednak szukasz fajnej alternatywy dla tych produktów to możemy śmiało polecić nasz suplement. Dzięki bogatej gamie składników w tym także sproszkowanej formie warzyw dostarcza masę różnych wartości odżywczych. Można dzięki niemu przygotować pyszny napój lub dodać go do ulubionego koktajlu, by otrzymać dosłowną bombę witaminową! Po więcej informacji zapraszamy tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

three + 3 =

Back to Top
Darmowy Ebook: 5 Przepisów Na Koktajl OdchudzającyZapisz się do newslettera i otrzymaj darmowy ebook na swój adres email:

Zestaw: Blender + Suplement Zielony Koktajl

zielony koktajl superfood blendygo

Wybierz kolor blendera:

Zestaw: Blender + Ebook 50 Przepisów

blendygo ebook 50 przepisów

Wybierz kolor blendera:

Zestaw: Blender + Suplement + oba ebooki

Wybierz kolor blendera: