Od dawna wiadomo, że zrównoważona dieta i regularne ćwiczenia pomagają w utrzymaniu silniejszego układu odpornościowego, ale istnieją pewne pokarmy zawierające niezbędne składniki odżywcze i minerały. Pomagają one ciału zwalczyć patogeny, które są ciałami obcymi, takimi jak bakterie i wirusy, powodujące infekcję lub chorobę. Kiedy nasze ciało zetknie się z patogenem, układ odpornościowy wyzwala odpowiedź immunologiczną, która uwalnia przeciwciała pomagające zabić wirusa.
Poniższe produkty zwiększające odporność są bogate w przeciwutleniacze i inne składniki odżywcze, które pomagają w utrzymaniu zdrowych komórek. Niestety większość ludzi w dzisiejszych czasach nie jje wystarczającej ilości pokarmów bogatych w takie składniki odżywcze, przez co staje się bardziej podatna na wiele chorób i zarażeń. Co więcej należy mieć świadomość, że nie wystarczy zjeść określonego jedzenia i oczekiwać szybkiego wzrostu odporności. Zdrowy układ odpornościowy zależy od dobrze dobranej kombinacji witamin i minerałów przez pewien okres czasu dołączając do tego regularne ćwiczenia i prawidłowy sen.
10 produktów, które pomogą Ci wzmocnić odporność
1. Szpinak
Zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, są bogate w żelazo i witaminę C. Ponadto jest on pełen składników odżywczych, takich jak beta-karoten i przeciwutleniacze, które poprawiają zdolność organizmu do zwalczania chorób. Tak więc włączenie szpinaku do diety może pomóc w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Możesz go dodać do wielu potraw jednak upewnij się, że liście są odpowiednio ugotowane, ponieważ surowy szpinak może być trudny w strawieniu dla niektórych osób. Powinien być również obowiązkowo włączony do diety dzieci, ponieważ dostarcza im niezbędnych składników odżywczych dla prawidłowego wzrostu i utrzymuje zdrowy układ odpornościowy.
Więcej informacji na temat szpinaku – tutaj.
2. Kurkuma
Kurkuma to przyprawa, która od stuleci jest częścią kuchni indyjskiej. Znana jest z właściwości przeciwzapalnych, które pomagają w leczeniu stanów zapalnych mięśni i kości. Co najważniejsze, kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, który jest doskonałym wsparciem dla układu odpornościowego.
Więcej informacji na temat kurkumy – tutaj.
3. Imbir
Imbir to świetna roślina o doskonałych właściwościach przeciwzapalnych. Jest on popularną przyprawą, która może pomóc zmniejszyć problemy związane z zapaleniem, a także w leczeniu bólu gardła. Imbir ma właściwości przeciwwirusowe i znacznie wpływa na nasze trawienie i pomaga w utrzymaniu zdrowych jelit, wzmacniając w ten sposób układ odpornościowy.
4. Owoce cytrusowe
Owoce cytrusowe, takie jak cytryny, pomarańcze, limonki, grejpfruty i mandarynki, są wypełnione między innymi witaminą C, która pomaga w zwiększeniu produkcji białych krwinek w organizmie. Są one niezbędne w zwalczaniu chorób i infekcji. Witamina C pomaga również w usuwaniu wolnych rodników z organizmu zapobiegając uszkodzeniom komórek, co ostatecznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
5. Migdały
Migdały mają wysokie stężenie witaminy E, która odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego. Witamina E wspomaga produkcję czerwonych krwinek, co zwiększa przepływ krwi do wszystkich części ciała. Dzięki temu twój układ odpornościowy jest silniejszy. Zaleca się spożywanie 4-6 migdałów dziennie. Możesz zjeść go w całości lub dodać je do ulubionego koktajlu.
6. Jogurt
Jogurt jest uważany za naturalny probiotyk, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowego układu odpornościowego. Wpływa bezpośrednio na jelita, pomagając w rozwoju dobrych bakterii. Prawidłowy stan jelit jest bezpośrednio związany z układem odpornościowym. Dlatego zdrowe jelito oznacza zdrowy układ odpornościowy. Chociaż na rynku dostępnych jest masa różnych jogurtów, zaleca się spożywanie zwykłego, naturalnego jogurtu. Są one pozbawione cukrów, dodatków i sztucznych aromatów, które mogą obniżyć jego ogólną jakość. Można go jeść samego, spożywać np.. z warzywami lub owocami, bądź dodać do ulubionego koktajlu.
Więcej informacji na temat jogurtu – tutaj.
7. Kiwi
Kiwi jest owocem obfitym w witaminę C, witaminę K, potas i kwas foliowy. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga zwalczać wolne rodniki i zapobiega uszkodzeniom komórek. Pomaga także w zwiększeniu produkcji białych krwinek zwalczających infekcje. Kiwi można spożywać codziennie. Owoc ten zawiera drobne nasiona, które są jadalne i również pełne składników odżywczych.
8. Papaja
Podobnie jak kiwi, papaja jest wypełniona niezbędnymi składnikami odżywczymi i minerałami, takimi jak kwas foliowy, witamina C, witamina K i potas. Potas znajdujący się w papajach znany jest z tego, że utrzymuje zdrowe serce. Jednocześnie witamina C działa jako przeciwutleniacz, który zwiększa produkcję białych krwinek, co pomaga w zwalczaniu infekcji i zapobieganiu chorobom.
Więcej informacji na temat papai – tutaj.
9. Zielona herbata
Zielona herbata zawiera doskonałe właściwości przeciwutleniające, które pomagają organizmowi w oczyszczaniu z toksyn i innych szkodliwych elementów. Zielona herbata zawiera silny przeciwutleniacz zwany EGCG lub epigalokatechiną, który, jak wykazano, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Zielona herbata, ponieważ nie jest w pełni przetworzona, zatrzymuje większość składników odżywczych i minerałów w liściach. Eksperci sugerują, że należy spożywać 2-3 filiżanki zielonej herbaty dziennie, ponieważ nie tylko nas nawodni, ale także pomoże wypłukać toksyny z organizmu, jednocześnie utrzymując zdrowy układ odpornościowy.
10. Nasiona słonecznika
Nasiona słonecznika są pełne składników odżywczych i minerałów, w tym witaminy E, witaminy B-6, magnezu i fosforu. Witamina E jest uważana za silny przeciwutleniacz, który jest korzystny dla zdrowia układu odpornościowego. Możesz dodawać nasiona słonecznika do sałatek, zup, przypraw do niektórych potraw, takich jak kurczak, do smażenia i nie tylko.