Nasiona Chia – Korzyści zdrowotne i Przepisy - Blog - BlendyGo

Koszyk

Zamknij

No products in the cart.

15 czerwca, 2020
Autor:

Nasiona Chia, znane również jako szałwia hiszpańska, mają szereg korzyści zdrowotnych ze względu na zawarte w nich minerały i składniki odżywcze. Wspomagają odchudzanie, poprawiają strukturę kości oraz prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Dlatego też, nasiona te zostały uznane przez ekspertów za pełnowartościowe pożywienie.

Korzyści zdrowotne ze spożywania nasion Chia

Pomagają w odchudzaniu

Żywność bogata w białko i błonnik pomaga w odchudzaniu i sprawia, że czujesz się syto przez długi czas. Błonnik zawarty w nasionach Chia sprawia, że czujesz się pełny, i twój układ trawienny lepiej pracuje. Nasiona te potrafią także dobrze absorbować wodę dlatego pęcznieją w żołądku i cię wypełniają. Ponadto dostarczają dużą ilość białka, kolejnego składnika odżywczego, który zmniejsza apetyt. Pamiętaj, aby oprócz zdrowej żywności wprowadzić także aktywność fizyczną aby wspomóc proces odchudzania.

Poprawiają trawienne

Każde 28 gramów nasion Chia dostarcza prawie 11 gramów błonnika, co pozwala uzyskać wymaganą dzienną dawkę tego składnika odżywczego z jednej porcji. Błonnik pokarmowy zawarty w tych nasionach ma pozytywny wpływ na trawienie, a jednocześnie wspomaga zdrowie jelit i ich prawidłowe funkcjonowanie.

Są pełne przeciwutleniaczy

Badania wykazały, że przeciwutleniacze zwalczają produkcję wolnych rodników w twoim organizmie. Wolne rodniki są odpowiedzialne za stres oksydacyjny i mogą powodować wiele chorób. Są również odpowiedzialne za starzenie się i pogorszenie funkcji poznawczych. Zawartość przeciwutleniaczy w nasionach Chia może chronić twoje komórki przed tymi zagrożeniami.


Świetne źródło kwasów tłuszczowych Omega-3

Nasiona Chia są również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Dlatego zapobiegają chorobom serca, obniżając ciśnienie krwi. Zmniejszają również ilość tłuszczu w wątrobie, poprawiają zdrowie i stan stawów i kości, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry i poprawiają jakość snu. Jedząc nasiona Chia, twoje ciało otrzymuje wymaganą ilość kwasu alfa-linolenowego.

Mają wysoką zawartość składników odżywczych

Jednym z głównych powodów, dla których nasiona Chia zyskują popularność na całym świecie, jest wysoka zawartość składników odżywczych. Jedząc dwie łyżki nasion Chia, dostarczasz organizmowi wapń, węglowodany, tłuszcz, błonnik, magnez, mangan, fosfor, białko i witaminę A. Dostarczają także niewielkie ilości miedzi, potasu i cynku.

Poprawiają zdrowie jamy ustnej

Składniki odżywcze, takie jak cynk, fosfor, wapń i witamina A są doskonałe dla twojej jamy ustnej. Obecność wapnia w nasionach chia pomaga wzmocnić zęby a cynk powstrzymuje osadzanie się kamienia nazębnego. Ponadto, dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu, zarazki odpowiedzialne za nieświeży są zabijane.

Wspomagają stan kości

Jedna porcja nasion chia stanowi około 18% twojego dziennego zapotrzebowania na wapń. Minerał ten jest ważnym składnikiem odżywczym dla utrzymania zdrowych kości oraz chroni nas przed osteoporozą. Zawierają również bor, odpowiadający za metabolizm fosforu, magnezu, wapnia i manganu, co sprzyja zdrowemu wzrostowi kości.

Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Według ostatnich badań błonnik pokarmowy pomaga w regulacji układu odpornościowego i stanu zapalnego. Wiadomo także, że wyższe spożycie błonnika obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Dlatego spożywanie większej ilości nasion Chia może zmniejszyć ryzyko stanów zapalnych i powstawaniu takich chorób jak cukrzyca, otyłość, choroby sercowo-naczyniowe i rak.

Jak jeść nasiona Chia?

Istnieje kilka sposobów spożywania nasion Chia. Aby twoje ciało mogło wchłonąć wszystkie składniki odżywcze zawarte w nich, należy je namoczyć lub zmielić przed spożyciem. Jeśli chcesz je namoczyć, wymieszaj półtorej łyżki nasion Chia z jedną filiżanką wody. Pozwól nasionom namaczać się w wodzie przez co najmniej 30 minut przed ich spożyciem. Jeśli zmielisz nasiona, upewnij się, że przechowujesz je w zamkniętym pojemniku, najlepiej w lodówce.

Najpopularniejszym sposobem spożywania nasion Chia jest ich dodawanie do owsianki, jogurtu bądź koktajlu. Jeśli nie lubicie ich galaretowatej tekstury możecie je dodać na sam koniec lub posypać nimi przygotowaną potrawę. Poniżej przedstawimy przepisy na koktajl z użyciem nasion Chia, które możecie wypróbować samodzielnie w domu. Jeśli nie macie odpowiedniego sprzętu do ich przygotowania – nic straconego! Nasz bezprzewodowy blender BlendyGo przygotuje ulubiony napój w kilka chwil. Można go zabrać do szkoły bądź pracy, a wytrzymała bateria starcza na przygotowanie od 8-12 takich koktajli. Po więcej informacji zapraszamy na stronę produktu lub wystarczy kliknąć tutaj.

Różowe marzenie

Składniki:
-1/2 szkl wody
-100g joguru greckiego
-1 małe jabłko drobno pokrojone w kostkę
-filiżanka malin
-1 łyżeczka nasion chia
-naturalny słodzik stevia

Tropikalna zieleń

Składniki:
-1/2 szklanki soku z marakuji (lub inny sok
tropikalny)
-1 garść szpinaku
-1 filiżanka mango w kostce
-1 łyżeczka nasion chia
-2 łyżki jogurtu naturalnego

Więcej tego typu przepisów znajdziesz w naszym autorskim ebook’u z 50 przepisami na pełnowartościowe koktajle. Każdy przepis zawiera także tabelę wartości odżywczych. Po więcej informacji zapraszamy na stronę produktu lub wystarczy kliknąć tutaj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × 5 =

Back to Top
Darmowy Ebook: 5 Przepisów Na Koktajl OdchudzającyZapisz się do newslettera i otrzymaj darmowy ebook na swój adres email:

Zestaw: Blender + Suplement Zielony Koktajl

zielony koktajl superfood blendygo

Wybierz kolor blendera:

Zestaw: Blender + Ebook 50 Przepisów

blendygo ebook 50 przepisów

Wybierz kolor blendera:

Zestaw: Blender + Suplement + oba ebooki

Wybierz kolor blendera: