Jedzenie, które jemy, trafia do naszego żołądka przez przełyk. Gruczoły żołądkowe w żołądku wytwarzają kwas, który jest niezbędny do trawienia pokarmu. Kiedy gruczoły żołądkowe wytwarzają więcej kwasu niż jest to potrzebne, odczuwasz uczucie pieczenia pod mostkiem. Stan ten powszechnie nazywa się nadkwasotą.
Nadkwasota, zwana także refluksem kwasowym, jest schorzeniem charakteryzującym się zgagą odczuwaną wokół dolnej części klatki piersiowej. Jest to powszechny stan, który występuje, gdy kwas żołądkowy przepływa z powrotem do przewodu pokarmowego powodując uczucie pieczenia. Większość chorujących osób nie zdaje sobie sprawy, że prowadzenie nieprawidłowego stylu życia jest główną przyczyną tego schorzenia.
Jak zmniejszyć refluks żołądkowy?
1. Jedz powoli i spokojnie
Kiedy nasz żołądek jest przepełniony, może nastąpić zwiększona produkcja kwasów żołądkowych aby strawić cały zjedzony przez nas pokarm. Skutkiem tego jest właśnie refluks. Im więcej będziesz jednorazowo zjadać tym twój problem będzie się pogarszał. Warto zatem jeść mniejsze posiłki lecz spożywać je częściej.
2. Zrzuć zbędne kilogramy
Przepona to mięsień znajdujący się nad żołądkiem, który naturalnie wzmacnia dolny zwieracz przełyku. Mięsień ten zapobiega wyciekaniu nadmiernej ilości kwasu żołądkowego. Jeśli jednak masz otyłość brzuszną, ciśnienie w jamie brzusznej może stać się tak wysokie, że dolny zwieracz przełyku zostanie popchnięty do góry. Może do doprowadzić do przepukliny rozworu przełykowego. Utrata tłuszczu z brzucha może złagodzić niektóre objawy tego schorzenia.
3. Zmniejsz spożycie węglowodanów
Coraz więcej dowodów sugeruje, że dieta o niskiej zawartości węglowodanów może złagodzić objawy refluksu kwasowego. Naukowcy podejrzewają, że niestrawione węglowodany mogą powodować wzrost bakterii i podwyższone ciśnienie w jamie brzusznej. Niektórzy nawet sądzą, że może to być jedna z najczęstszych przyczyn tego schorzenia. Badania wskazują, że przerost bakteryjny jest spowodowany zaburzeniem trawienia i wchłaniania węglowodanów. Zbyt dużo niestrawionych węglowodanów w układzie trawiennym może powodować wzdęcia i problemy trawienne.
4. Ogranicz alkohol
Picie alkoholu może zwiększyć nasilenie refluksu i zgagi powodując nadprodukcję kwasów żołądkowych. Badania wykazały, że umiarkowane spożycie alkoholu może powodować objawy nadkwasoty u zdrowych osób. Warto zatem zamienić piwo czy wino na szklankę wody. A jeśli już chcemy się napić alkoholu to w małych ilościach i sporadycznie.
5. Ogranicz spożycie kawy
Badania pokazują, że kawa może osłabić dolny zwieracz przełyku, zwiększając ryzyko refluksu kwasowego. Prawdopodobnie to kofeina jest winowajcą powstawania tego schorzenia. Ponadto wykazano, że picie kawy bezkofeinowej znacznie zmniejsza objawy nadkwasoty w porównaniu z kawą czarną. Jeśli nie czujesz się dobrze po kawie postaraj się spożywać ją w mniejszych ilościach lub całkiem z niej zrezygnuj.
6. Ogranicz spożycie napojów gazowanych
W jednym badaniu obserwacyjnym stwierdzono, że gazowane napoje były związane ze zwiększonymi objawami refluksu. Dodatkowo picie wody gazowanej chwilowo osłabia dolny zwieracz przełyku. Warto zatem pić jej niegazowaną formę. Głównym powodem tego schorzenia jest zawarty w napojach gazowanych dwutlenek węgla powodujący u ludzi bekanie, które może zwiększyć ilość kwasu przedostającego się do przełyku.
7. Żuj gumę
Kilka badań pokazuje, że guma do żucia może zmniejszyć refluks kwasowy ze względu na zawarty w niej wodorowęglan. Żucie gumy i związana z tym produkcja śliny może pomóc w usunięciu kwasów żołądkowych z przełyku.
Mamy nadzieję, że powyższe wskazówki pomogą ci zmniejszyć objawy nadkwasoty lub całkowicie jej się pozbędziesz. Jeśli natomiast objawy nie ustąpią warto udać się do lekarza, który przepisze Ci odpowiednie leki. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na koktajl bezpiecznych dla osób z nadkwasotą.
Przepis I
- 1 szklanka mleka migdałowego lub zwykłego
- 1 mrożony banan
- 1/2 szklanki mrożonych winogron
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka szpinaku
Przepis II
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1/2 pokrojonego awokado
- 1 szklanka mrożonego mango
- Odrobina soku z limonki
- 1 szklanka jarmużu
Przepis III
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 2 daktyle
- 1 mrożony banan
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 szklanka szpinaku
Przepis IV
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 szklanka mrożonych winogron
- 1/2 jabłka (obrane i zaszczepione)
- 1 szklanka szpinaku
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
Jeśli nie masz odpowiedniego sprzętu do ich wykonania, to polecamy nasz bezprzewodowy blender BlendyGo, który przygotuje Twój ulubiony przepis w kilka chwil. Jedno naładowanie starcza na przygotowanie 20 koktajli. Możesz go także zabrać do szkoły bądź pracy. Po więcej informacji zapraszamy na stronę produktu lub wystarczy kliknąć tutaj.